Po náletu bezpilotních letounů USA zemřelo 7 Pákistánců

ČTK ČTK
20. 6. 2011 14:07
Podle Američanů jsou nálety nutné, protože Pákistánská vláda s Talibanem nebojuje
V Severním Vazíristánu bojují s Talibanem americké Predátory
V Severním Vazíristánu bojují s Talibanem americké Predátory | Foto: Barnard Microsystems

Péšávar - Při pondělním útoku amerických bezpilotních letadel na dva cíle v severozápadním Pákistánu přišlo podle agentury AP o život sedm lidí.

První střely zasáhly automobil, v němž jeli v oblasti Kurram údajně islámští radikálové. Pět osob bylo zabito na místě a další dvě při úderu další rakety, která na místo dopadly, když se k němu seběhli lidé.

O pár minut později další letadlo zasáhlo nedaleký dům. Zatím není jasné, zda přitom někdo přišel o život. Oba útoky potvrdila pákistánská rozvědka, ale mrtvé neidentifikovala.

Bezpilotní letouny v této oblasti používá americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) proti radikálům z Talibanu. Nejčastějšími cíly jsou místa v Severním Vazíristánu, kmenova oblast Kurram byla až na několik akcí zatím útoků ušetřena.

Smrt Usámy Drony nezastavila

V Severním Vazíristánu působí bojovníci z klanu Hakkání, který je podle USA nejnebezpečnější frakcí Talibanu. USA opakovaně žádaly Pákistán, aby proti těmto bojovníkům zahájil ofenzivu. Armáda ale tvrdí, že je zaměstnána jinými operacemi na kmenovém území. USA proto samy útočí s pomocí bezpilotních letadel na vybrané cíle, i když tyto operace jsou v Pákistánu mimořádně nepopulární.

Tyto útoky neustaly ani po likvidaci vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. Američané ho zabili 2. května v pákistánském Abbottábádu. Od začátku června těchto úderů přibylo a za toto období při nich přišlo o život na padesát radikálů.

Pákistánská odnož Talibanu se s Al-Káidou spojila před čtyřmi lety. Bojují i proti Islámábádu, protože nesouhlasí s jeho podporou boje proti terorismu. Obě nesou odpovědnost za 500 atentátů, při nichž od roku 2007 v Pákistánu přišlo o život na 4400 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy