Duchovní vůdce indonéských teroristů si odsedí 15 let

Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 6. 2011 12:16
Vůdce organizace Jemaah Islamiah Abu Bakar Bashir je zřejmě odpovědný i za útoky na Bali
Abu Bakar Bashir.
Abu Bakar Bashir. | Foto: Reuters

Jakarta - Indonéský soud shledal radikálního islámského duchovního Abu Bakara Bashira vinným z podpory terorismu a poslal ho na patnáct let za mříže.

Dvaasedmdesátiletý Bashir se měl finančně a organizačně podílet na budování a chodu výcvikového tábora islámských ozbrojenců v provincii Aceh.

Tamním výcvikem prošli prakticky všichni indonéští teroristé. Bashir je označován za duchovního vůdce organizace Jemaah Islamiah, která je podezřelá z provedení několika teroristických útoků, včetně atentátu na Bali, kde v roce 2002 zemřelo 202 lidí, připomíná ČTK.

Indonéští islámští radikálové chystali teroristické útoky i na vládní instituce v rodné zemi. Jejich cílem je vyhlášení islámského státu, v němž by platilo právo šaríja. Bashir s teroristy spolupracoval již čtyřicet let.  Za tu dobu byl několikrát zatčen, odsouzen a propuštěn.

Tentokrát žaloba žádala doživotí. Přestože soud nevyhověl, je rozsudek nejpřísnější, jaký kdy Bashir vyslechnul. Vzhledem k jeho věku se navíc rozsudek prakticky rovná doživotnímu trestu.

Podle místních komentátorů ale nebude mít jeho věznění na indonéské teroristické aktivity prakticky žádný utlumující vliv. Bashir navíc bude moci svá poselství šířit i z vězeňské cely.

Výhrůžky se nenaplnily

Foto: Aktuálně.cz

Proces provázela přísná bezpečnostní opatření. Před soudem demonstrovaly stovky Bashirových stoupenců - na průběh procesu proto dohlížely tři tisíce policistů. Extremisté před jednáním vyhrožovali, že při čtení rozsudku odpálí na šestatřiceti místech země trhaviny. Nic takové se ale nestalo. 

Bashir byl zatčen loni v srpnu - měsíc poté, co protiteroristická jednotka provedla ve výcvikovém táboře v provincii Aceh razii. Kromě islámského duchovního zatkly zvláštní jednotky při zásahu dalších 120 radikálů z různých teroristických skupin.

Podle bezpečnostních expertů, na něž se odvolává BBC, byl společným cílem džihádistů atentát na nemuslimské a liberální muslimské vládní představitele.

 

Právě se děje

Další zprávy