Přišla první pomsta za bin Ládina, mrtvých je 70

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
13. 5. 2011 8:14
K útoku hnutí Tálibán došlo na severozápadě Pákistánu před výcvikovým střediskem polovojenských jednotek
Desítky zraněných a 70 mrtvých, to je účet obětí útoku Talibanu v Pákistánu, který byl odvetou za smrt Usámy bin Ládina
Desítky zraněných a 70 mrtvých, to je účet obětí útoku Talibanu v Pákistánu, který byl odvetou za smrt Usámy bin Ládina | Foto: Reuters

Péšávar - Hnutí Tálibán se pomstilo za smrt vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Dva pumové útoky na severozápadě Pákistánu si vyžádaly až 70 mrtvých a několik desítek zraněných.

Nálože vybuchly před výcvikovým střediskem polovojenských jednotek a přinejmenším jednu z bomb podle místní policie odpálil sebevražedný útočník, který na místo útoku dojel na motocyklu.

Útok v oblasti Šabkadar je nejkrvavějším od 2. května, kdy bin Ládina zabilo americké speciální komando v Abbottábádu. Militantní skupiny slíbily, že jeho smrt pomstí a podle prohlášení Tálibánu byl útok "prvním za bin Ládina".

"Jde o první pomstu za mučednickou smrt bin Ládina, očekávejte další," uvedl v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters mluvčí Tálibánu.

Podle Reuters útok zvyšuje obavy, že Al-Káida a na ni navázané skupiny, jako je právě pákistánský Tálibán, skutečně zosnují sérii útoků v reakci na zabití Usámy bin Ládina.

Naprostou většinu obětí útoku tvoří mladí rekruti. Nálože vybuchly ve chvíli, kdy mnozí z nich nastupovali do aut, aby odjeli domů na krátké volno po skončení výcviku. Po útoku byla podle zpravodaje Reuters na místě spousta krve.

Připomeňte si neznámé snímky mladého Usámy bin Ládina

Podle prodejce zeleniny, který se stal svědkem útoku, byla většina z nich už usazená v bílých dodávkách, zatímco jiní si do nich ještě nakládali zavazadla, když nálože vybuchly. "Ozval se hrozný výbuch," řekl prodavač. "Viděl jsem kouř, krev a kusy těl všude kolem."

Bezpečnostní síly včetně mladých kadetů a rekrutů byly už v minulosti častým terčem pákistánských ozbrojenců.

Pákistánský Tálibán s teroristickou sítí Al-Káida spolupracuje. Tomuto radikálnímu islámskému hnutí je připisována odpovědnost za vlnu více než 450 útoků se zhruba 4300 mrtvými za posledních tři a půl roku.

 

Právě se děje

Další zprávy