Laos chce spoutat řeku Mekong, slibuje si velké zisky

Reuters Reuters, Václav Viták
19. 4. 2011 22:45
Laos zřejmě začal stavět na dolním toku Mekongu první velkou hydroelektrárnu
Dolní tok Mekongu se zřejmě záhy změní v jedno přehradní jezero za druhým.
Dolní tok Mekongu se zřejmě záhy změní v jedno přehradní jezero za druhým. | Foto: Wikimedia Commons

Bangkok - Malý a chudý Laos se dostává do sporu se svými sousedy i s ochránci přírody kvůli záměru postavit na dolním toku Mekongu velkou přehradu za 3,5 miliardy dolarů.

V úterý se v laoském hlavním městě Vientiane konalo jednání Komise pro dolní tok Mekongu, její členové - Laos, Vietnam, Thajsko a Kambodža - však nedosáhli, pokud jde o projekt přehrady Xayaburi, dohody.

Zástupci těchto zemí jen sdělili ve společném prohlášení, že v této záležitosti „stále existují názorové rozdíly" a že problém by měl být řešen na ministerské úrovni.

Podle znalců problému to však znamená, že Laos nehodlá ustoupit mezinárodnímu tlaku a chce co nejdříve zahájit stavbu hráze.

Xayaburi má generovat 1285 megawattů elektrické energie, především by však byla první z jedenácti přehrad plánovaných na dolním toku Mekongu.

Pokud by všechna tato vodní díla byla skutečně postavena, produkovala by podle agentury Reuters do roku 2025 osm procent elektrické energie spotřebovávané v jihovýchodní Asii.

Ekologické organizace však varují, že dolní tok Mekongu by se potom z 55 procent změnil v přehradní jezera.

Elektřina rovná se bohatství

Energetický potenciál 4900 kilometrů dlouhého Mekongu již na jeho horním toku využívá Čína.

Na řece, jež pramení v Tibetu, postavila nebo staví osm přehrad a plánuje další. Jedna z nich má být přitom druhá největší v Číně hned po kontroverzní hydroelektrárně Tři soutěsky.

Dolní tok řeky, na němž závisí podle některých odhadů živobytí 60 až 100 milionů lidí, zatím zůstal nedotčený. Laos však svým projektem Xayaburi hodlá situaci změnit.

Tato komunistická země patří k nejchudším v Asii a řešení spatřuje ve vývozu elektrické energie. Hlavním odběratelem by bylo prudce se rozvíjející Thajsko, kde spotřeba elektrické energie stále stoupá.

Druhá největší thajská stavební firma má na chystané přehradě Xayaburi na severu Laosu třetinový podíl. Laos se chce stát „baterií jihovýchodní Asie" díky svému říčnímu bohatství, které zahrnuje i další řeky.

Dokonce se již smluvně zavázal, že do roku 2015 bude dodávat svým sousedům Thajsku, Vietnamu a Kambodži ze zatím ještě neexistujících přehrad na Mekongu 13 500 megawatt elektrické energie.

Členské státy Komise pro dolní tok Mekongu jsou smluvně vázány jednat o stavbách přehrad na tomto veletoku, ale žádný z nich nemá právo veta.

Pokud se tedy Laos rozhodne navzdory mezinárodnímu tlaku, že přehradu Xayaburi postaví, nemůže mu v tom nikdo zabránit.

Stavba už začala

Laoská vláda představuje projekt přehrady jako modelový způsob, jak získávat obnovitelnou čistou energii. Odborníci a ochránci životního prostředí ale varují před nenapravitelnými škodami.

Foto: Aktuálně.cz

Na 263 nevládních organizací žádá laoského premiéra Thongsinga Thammavonga, aby projekt zrušil.

Ekologové varují, že přehrada zabrání splavování úrodných sedimentů, na kterých závisí úroda rýže v zemích, jimiž Mekong protéká. Odhadují, že ztráty na úrodě budou ročně činit až 500 milionů dolarů.

Vyhynou také desítky druhů ryb, protože vodní dílo přehradí migrační cesty k trdlištím. Plánovaný přechod pro ryby je podle odborníků špatně navržený a bude tedy nefunkční.

Vietnam a Kambodža už svého souseda vyzvaly, aby od projektu ustoupil. Laos se však odmítá podvolit a podle thajského tisku začal přehradu se svým thajským partnerem už potichu stavět.

Skutečnost, že se postavil i Vietnamu, který je jeho nejdůležitějším hospodářským partnerem a jakýmsi "starším bratrem", ukazuje, jak vážně projekt hydroelektrárny Xayaburi míní.

 

Právě se děje

Další zprávy