Snímek dokazuje: I z Onagawy vytéká radioaktivní voda

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 4. 2011 20:45
Čtvrteční otřesy poškodily další jadernou elektrárnu, vytekla nádrž s vyhořelým palivem
Onagawa: Snímek ukazuje, jak do moře uniká radioaktivní voda
Onagawa: Snímek ukazuje, jak do moře uniká radioaktivní voda | Foto: Reuters

Tokio - Čtvrteční zemětřesení v Japonsku způsobilo další jadernou havárii.

V elektrárně Onagawa v prefektuře Mijagi na severovýchodním pobřeží japonského ostrova Honšú otřesy na několik desítek minut vyřadily chladící zařízení.

Z chladících nádrží vyhořelého paliva pak kvůli přehřátí unikla radioaktivní voda. Informovala o tom japonská agentura pro jadernou bezpečnost.

Kontaminovaná voda se rozlila v budovách třech reaktorů. Byla ale izolována uvnitř komplexu a nemůže tak nijak ohrozit zdraví, ani životní prostředí. Podle vlastníka elektrárny společnosti Tohoku Electric se voda dostala celkem do osmi sekcí areálu - jedná se ale o objem v řádu litrů. 

Chladící systémy jsou v současné době opět v provozu a situace v elektrárně je stabilizovaná. Seizmologové ovšem varují, že se budou otřesy o podobné síle jako ve čtvrtek opakovat ještě několik měsíců.

Reaktory byly při zemětřesení automaticky odstaveny. Reaktor i palivo je ale třeba, stejně jako v elektrárně Fukušima, dále chladit.

Čtvrteční zemětřesení vyřadilo chladící systémy i v elektrárně Higašidori v prefektuře Aomori. Tam ale podle informací agentury pro jadernou bezpečnost k úniku kontaminované vody nedošlo, protože jediný tamní reaktor byl ještě před otřesy odstaven kvůli údržbě.

Pohled na totéž místo z jiného úhlu.
Pohled na totéž místo z jiného úhlu. | Foto: Reuters

Situace ve Fukušimě beze změny

Největší obavy vyvolalo zemětřesení ve Fukušimě, kde musela obsluha jaderné elektrárny, která s nejvážnější jadernou havárií od výbuchu Černobylu bojuje už od 11. března, na několik hodin vyklidit pozice.

Po osmi a půl hodinách se ale technici mohli vrátit na místo. Podle elektrárenské společnosti TEPCO zemětřesení další poškození elektrárny nezpůsobilo. Může tak pokračovat proces napouštění dusíku do ochranných plášťů prvních tří z tamních reaktorů.

Nevýbušný plyn má zabránit další explozi nahromaděného vodíku. Ten se uvolňuje, protože stále dochází k přehřívání palivových tyčí.

 

Právě se děje

Další zprávy