V bojích pákistánské armády s islamisty zabito 60 lidí

ČTK ČTK
8. 4. 2011 8:02
Pákistánská vláda vede na kmenových územích rozsáhlou vojenskou kampaň proti Talibanu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Islámábád - Při střetech mezi pákistánskou armádou a islámskými radikály zahynulo ve čtvrtek nejméně 60 lidí, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na pákistánské vládní zdroje.

Bojovalo se na kmenových územích na severozápadě země, která jsou baštou fundamentalistického hnutí Taliban.

Podle vlády radikálové napadli vojáky, kteří byli na hlídce na kmenovém území Mómand při hranicích s Afghánistánem. Vládní síly opětovaly palbu a v prvním střetu zahynulo deset islamistů. Následně si vojáci vyžádali vzdušnou podporu. Stíhačky a bojové vrtulníky poté zaútočily na pozice radikálů a zabily jich dalších 44.

Při střetech také zemřeli tři vojáci a přinejmenším tři civilisté. Podle vlády civilisty zabila minometná střela, která dopadla na jejich dům. Není jasné, která ze stran střelu vypálila.

Podle AP nebylo možné bilanci bojů ověřit z nezávislých zdrojů.

Pákistánská vláda vede na kmenových územích rozsáhlou vojenskou kampaň proti Talibanu. Zatím se jí ale nepodařilo hnutí z pohraničí vytlačit.

Členové Talibanu a teroristické sítě Al-Káida používají pákistánská kmenová území jako útočiště, odkud vedou údery do Afghánistánu i do Pákistánu. Kmenová území jsou kvůli tomu terčem útoků amerických bezpilotních letounů.

 

Právě se děje

Další zprávy