Fukušima vypouští do oceánu radioaktivní vodu

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 4. 2011 10:59
Obsluha elektrárny potřebuje místo pro vysoce radioaktivní vodu z druhého reaktoru
Poškozené reaktory ve Fukušimě je třeba chladit zvenčí vodou. Voda se však při chlazení kontaminuje.
Poškozené reaktory ve Fukušimě je třeba chladit zvenčí vodou. Voda se však při chlazení kontaminuje. | Foto: Reuters

Tokio - Technici bojující s jadernou havárií v zemětřesením a vlnou tsunami poškozené elektrárně Fukušima začali s vypouštěním radioaktivní vody do Tichého oceánu.

Do pátku vypumpují do moře 11,5 tuny kontaminované vody z třetího, čtvrtého, pátého a šestého bloku elektrárny. Potřebují totiž uvolnit místo pro výrazně nebezpečnější vodu z budovy reaktoru číslo dvě.

Odčerpáním z ostatních bloků by se měla snížit hladina vody v turbínové budově druhého reaktoru. Ta stoupla natolik, že prasklinou v betonové šachtě uniká přímo do oceánu.

Voda z "dvojky" přitom překračuje bezpečné limity 500krát.

Vládní "pardon"

Japonská vláda se za vypouštění radioaktivní vody do životního prostředí omluvila a příslíbila, že se nic podobného už nebude opakovat. Zároveň ale dodala, že není jiná možnost.

Reaktor číslo dvě představuje akutní hrozbu a bez vypuštění vody z ostatních reaktorů by se nedala situace zvládnout.

"Voda obsahuje vysokou úroveň radiace. Omlouváme se, že jsme toto rozhodnutí museli učinit," uvedl mluvčí japonské vlády Jukio Edano doslova.

Rozhodnutí vypustit radioaktivní vodu do oceánu bylo přijato poté, co se minuly účinkem dva víkendové pokusy netěsnost v betonové šachtě zacelit směsí pilin a novinového papíru s polymery a cementem.

Podle zpravodaje BBC je úroveň radiace ve vypouštěné vodě stonásobně vyšší, než povolují bezpečnostní limity pro pitnou vodu u dětí. Nejde ale o nijak kritickou hodnotu.

Reaktory se stále přehřívají

Další problém je v tom, že je stále nutné reaktory poškozené elektrárny chladit. Voda se ale při chlazení kontaminuje, a tak musí Tepco do areálu postavit kontejnery, v nichž ozářenou vodu uskladní.

Jaderná havárie tak pravděpodobně potrvá ještě několik měsíců. Navíc pořád není jasné, odkud vlastně radiace v bloku číslo dvě uniká.

Foto: Reuters

Šéf Mezinárodní agentury pro jadernou energii Jukia Amano mezitím na mezinárodním fóru o jaderné bezpečnosti ve Vídni vyzval ke sjednocení a zpřísnění bezpečnostních předpisů týkajících se provozu jaderných elektráren tak, aby veřejnost k jádru opět nabyla důvěru.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály a následná vlna tsunami, které Japonsko zasáhly 11. března, si vyžádaly už přes 12 tisíc obětí. 15 tisíc lidí je navíc stále pohřešováno.

V evakuačních centrech zůstává 161 tisíc Japonců.

 

Právě se děje

Další zprávy