Japonci zvažují, že znárodní vlastníka Fukušimy

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 3. 2011 22:38
Tepco podle kritiků začalo chladit pozdě a neposkytuje dost informací
Japonský premiér Naoto Kan
Japonský premiér Naoto Kan | Foto: Reuters

Tokio - Japonská vláda má čím dál větší pochybnosti o kompetentnosti firmy Tepco, provozovatele havarované jaderné elektrárny Fukušima.

Zvažuje, že vlastníka zemětřesením a vlnou tsunami poničené elektrárny, která v zemi způsobila nejhorší jadernou havárii v historii, znárodní.

Převzetí většinového podílu akcií Tepca by mělo znamenat větší kontrolu a informovanost státu a usnadnit následnou kompenzaci škod.

V úterý o tom informovala japonská média. Tajemník japonské vlády Jukio Edano, který zároveň vystupuje jako její mluvčí, ale zprávu zatím nepotvrdil. Naopak.

"Podle mého soudu o tom vláda zatím neuvažuje. Kabinet povede Tepco k tomu, aby firma učinila vše, aby situaci vyřešila a pomohla lidem, kterých se dotýká," uvedl.

Ministr pro národní strategii Koičiró Genba byl ale o něco sdílnější.

"Samozřejmě, že budeme o dalším postupu v souvislosti s Tepcem jednat," cituje Genbu agentura Kjódo. A dodává, že se někteří členové vlády vyjádřili v tom smyslu, že by se dočasnému znárodnění energetické společnosti nebránili.

Neomluvitelná chyba

Na Tepco (celým názvem Tokyo energy Power Company), největší energetickou korporaci v Asii, se snesla silná kritika poté, co její pracovníci vyděsili svět chybně změřenou úrovní radiace v areálu elektrárny.

Namísto statisícinásobného překročení limitů bezpečné radiace technici oznámili, že byla bezpečná hladina překročena desetmilionkrát. Japonský premiér to označil za neomluvitelnou chybu.

V poslední době se ozývá i hlasitá kritika expertů, kteří tvrdí, že Tepco přistoupilo k nouzovému chlazení mořskou vodou příliš pozdě. Toto opatření se nakonec ukázalo jako jediné východisko z kritické situace.

Pokud nevyjde, hrozí Japonsku katastrofa nedozírných rozměrů.

Veřejnost i politiky pobouřilo, že šestašedesátiletý prezident společnosti Masataka Šimizu od 13. března nevystoupil na veřejnosti. Podle oficiálních zpráv se Šimizu straní kvůli menší zdravotní indispozici.

Od 16. března se navíc neúčastnil zasedání krizového štábu. Teď už ho ale podle posledních informací opět řídí.

Na situaci v kolabující elektrárně to každopádně nemá žádný zásadní vliv. Z Fukušimy už několikátý den chodí jen špatné zprávy.

Na začátku tohoto týdne se ukázalo, že se kontaminovaná voda dostala z areálu elektrárny, radiace se šíří do oceánu i půdy a v úterý z třetího bloku dokonce uniklo prudce jedovaté plutonium.

Plutonium nevěstí nic dobrého

Japonská agentura pro jadernou bezpečnost uvedla, že nález plutonia dokládá narušení ochranného mechanismu reaktoru, neboť jde o látku, která neuniká snadno.

"Pokud se plutonium z reaktoru dostalo, ukazuje to, o jak vážnou havárii se jedná," řekl šéf agentury Hidehiko Nišijama.

Nebezpečí tedy trvá. Stejně jako stav, kdy nikdo neví, jak vážné vlastně poškození Fukušimy je a zda se totální jadernou havárii podaří odvrátit.

Hodnota akcií Tepca od havárie 11. března klesla o 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy