Čína bude za dva roky high-tech velmocí, předstihne USA

Petr Jemelka Petr Jemelka
30. 3. 2011 5:00
Obrovského boomu v oblasti vědy a vývoje Číňané dosáhli masivními investicemi
Čína zanedlouho předstihne Západ ve všem, naznačují prognózy
Čína zanedlouho předstihne Západ ve všem, naznačují prognózy | Foto: Reuters

Londýn - Čínský výzkum jde nahoru takovou rychlostí, že do roku 2013 předstihne Spojené státy, Japonsko i Evropu. Tedy tři regiony, které v oblasti vědy a vyspělých technologií donedávna neměly konkurenty.

Vyplývá to z nové studie britské akademie věd, nazvané Vědění, sítě a národy, o níž informovala stanice BBC.

Ta srovnávala počty vědeckých prací publikovaných v renomovaných vědeckých magazínech vydavatelství Elsevier.

Z porovnání vyplynulo, že zatímco v roce 1996 američtí vědci publikovali přes 292 tisíc odborných článků a Číňané jen 25,5 tisíce (tedy desetkrát méně), v roce 2008 vzrostl počet prací z USA na 316 317 a z Číny na 184 080.

Dosavadní odhady, že Číňané dosáhnou vědeckých kapacit USA v roce 2020, se tak ukazují jako podhodnocené. Nejlidnatější země světa se může stát vědeckou jedničkou už za dva roky.

Nejedná se přitom o žádný zázrak, ani to nesvědčí o lepších schopnostech čínských vědců, upozorňuje vedoucí studie Chris Llewellyn Smith. Čínu nastartovaly obrovské investice do výzkumu i vývoje.

Čínské výdaje v tomto odvětví vzrostly od roku 1999 o pětinu na více než 100 miliard ročně.

V roce 2006 navíc dosáhl počet čínských absolventů vědeckých a technických oborů 1,5 milionu. Čínští vědci navíc mají povinnost publikovat odborné články.

Nejde o kvantitu

"Myslím, že se jedná o pozitivní jev, protože ho někteří mohou vnímat jako ohrožení, což zabrání tomu, abychom usnuli na vavřínech," cituje BBC Llewellyna Smitha.

To ovšem neznamená, že by americký nebo evropský výzkum stagnoval. Naopak - jde kupředu, ale ne tak závratnou rychlostí jako ten čínský.

Kvalita výzkumu není jen prestižní záležitostí. Do velké míry předznamenává i konkurenceschopnost a vliv daných zemí v blízké budoucnosti.

Proto se podle britské akademie věd není možné orientovat pouze na "chrlení" vědeckých prací. Důležitá je jejich kvalita a použitelnost pro další rozvoj technologií, potažmo celé ekonomiky. I v tomto ohledu však Čína roste nejrychleji.

Čchung Čchao z Nottinghamské Univerzity ale upozorňuje: K západním standardům mají čínské vědecké práce v některých oblastech stále daleko. Přesto je jedno jisté - Čína nechce zůstat závislá na západním know-how.

 

Právě se děje

Další zprávy