Ve Fukušimě byli ozářeni technici, kteří kladli kabely

Zahraničí Zahraničí
24. 3. 2011 13:24
Voda v hlavním městě Tokiu už je podle posledních měření opět bezpečná
Z třetího bloku elektrárny se začal valit černý kouř.
Z třetího bloku elektrárny se začal valit černý kouř. | Foto: Reuters

Tokio - Tři zaměstnanci jaderné elektrárny Fukušima na severovýchodě Japonska byli při pokládání elektrických kabelů ve třetím reaktoru vystaveni radiaci. Dva z nich museli být podle agentury AFP následně hospitalizováni.

Technická obsluha se dnes do třetího bloku vrátila, když musela ve středu objekt opustit kvůli dýmu a zvýšené radioaktivitě. Podle agentury DPA technici pracují na opravě čerpadel, na jejichž provozu závisí fungování chladícího systému elektrárny.

Podle televizní stanice NHK, která elektrárnu nepřetržitě monitoruje, se nad prvním reaktorem objevil oblak bílého dýmu. Vysoká teplota tohoto reaktoru stále vyvolává obavy expertů, uvnitř zařízení překračuje normu o sto stupňů.

Největší pozornost technici věnují třetímu reaktoru, jehož objekt byl poškozen výbuchem z předminulého týdne. Reaktor jako palivo používá vysoce toxické plutonium.

Počet obětí ničivého zatřesení a následné tsunami, které Japonsko zasáhly 11. března, už vzrostl na 9 737, dalších 16 501 lidí je podle japonských úřadů stále pohřešováno.

Voda už je opět bezpečná

Obyvatele Tokia nicméně obdrželi alespoň dílčí dobrou zprávu. Pitná voda v japonském hlavním městě už je opět bezpečná i pro malé děti.

Prokázaly to nové testy tokijských vodáren - úroveň radioaktivního jódu, která ještě ve středu překračovala povolené limity téměř dvojnásobně, je už opět v normě. 

Informace přichází pouhých několik hodin poté, co japonské úřady oznámily, že připravují plán distribuce balené vody.

Jelikož ale situaci v poškozené elektrárně Fukušima stále nedaří dostat pod kontrolu, rodiny by vodu v PET lahvích měly dostat stejně. 

Do tokijských ulic proto vyjely nákladní vozy s půllitrovými lahvemi s vodou, které z rozhodnutí radnice zřízenci rozdávají rodinám s dětmi. Každá rodina má nárok na tři litry balené vody na jedno dítě. Celkem dnes město rozváží 240 tisíc lahví s vodou.

V důsledku tsunami, které Japonsko zasáhlo po ničivém zemětřesení, je bez pitné vody stále ještě 660 tisíc domácností. Elektrický proud nebyl obnoven ve 209 tisících domech.

Milióntina Černobylu

Během čtvrtka a pátku meteorologové očekávají vítr západního směru, který případné radioaktivní částice odnese nad neobydlené oblasti Tichomoří. Nepatrně zvýšená radiace hrozí jen sousedním jižním Kurilám.

V řadě zemí se ale přesto šíří nervozita, která se nevyhýbá ani Evropě a České republice.

Na Islandu experti průběžně zjišťují úroveň radioaktivity v ovzduší a uklidňují obyvatelstvo, že naměřené hodnoty jsou miliontým zlomkem úrovně naměřené po explozi jaderného reaktoru v Černobylu před 25 lety.

 

Právě se děje

Další zprávy