Pohádka skončila. Z oscarové Indky je bezdomovkyně

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 3. 2011 6:55
Dívku, která se z předávání Oscarů vrátila do indického slumu, připravil oheň o domov
Rubina Ali na před troskami svého domova
Rubina Ali na před troskami svého domova | Foto: Reuters

Bombaj - Mezi dvěma tisíci Indů, které koncem minulého týdne připravil rozsáhlý požár slumu na bombajském předměstí Bandra o střechu nad hlavou, byla i dvanáctiletá herečka Rubina Ali, která získala za výkon v oscarovém britském filmu Milionář z chatrče ocenění Screen Actors Guild Awards, udělované sdružením hercům.

Oheň nikoho nezabil. Jedenadvacet lidí ale utrpělo zranění a stovky Indů přišly o veškerý majetek. Celkem shořelo asi pět stovek chatrčí.

Plameny se k obydlí dívky, jež dojímala celý svět, přiblížil tak rychle, že si už nestihla odnést ani herecká ocenění, ani suvenýry z natáčení.

"Dívali jsme se na televizi a v tom jsme uslyšeli křik. Museli jsme utíkat, plameny se šířily tak rychle, že jsme se nemohli pro nic vrátit," cituje server BBC otce Rubiny Rafíka Kurešiho.

Shořely ceny i učebnice

Rubina Ali sice přišla o všechno, co jí mohlo připomínat chvíle slávy, ale je prý přesto štastná. Celá rodina, tedy rodiče a šest sourozenců, je v pořádku a to je pro ní nejdůležitější.

"Spolu s naším domem jsem ztratila všechny mé krásné upomínky na film - shořely na popel, stejně jako mé nové učebnice," uvedla malá Indka. 

"Ale ulevilo se mi, když jsem viděla, že je celá rodina v bezpečí. Požár byl tak obrovský, že nás mohl připravit o život," citoval ji deník Daily Mail.

Jediná držitelka Oscara ze slumu

Fakt, že se dívka, která získala nejprestižnější filmové ocenění na světě, vrátila bydlet do chatrče, způsobil před časem ve světě pozdvižení.  

Filmaři sice založili sbírku, z níž mělo být pro rodiny všech dětských herců zajištěno nové bydlení, pro Rubininu rodinu byl ale nabízený byt příliš malý a daleko od původního domova. 

Štáb pro ni proto zajistil nový domov, ten ale ještě není připraven k nastěhování. Zbývá dodělat kanalizaci a elektrické vedení, což potrvá ještě dva až tři měsíce.

Do té doby musí Rubina a její rodina vydržet u sousedů. I jejich chatrč sice plameny poškodily, ale zůstala alespoň na svém místě.

Svůj dost možná životní výkon předvedla Rubina Ali v osmi letech. Ve filmu o chlapci ze slumu, který vyhraje indickou obdobu pořadu Chcete být milionářem, ztělesnila Lutiku - životní lásku hlavního hrdiny.

Milionář přišel o chatrč hned po natáčení

Chatrč obývaná Azharuddinem Mohammedem Ismailem, představitelem hlavního hrdiny v dětství, vzala za své už v roce 2009.

Tehdy ji na příkaz městské správy srovnal se zemí buldozer. Rodina si totiž chatrč postavila nelegálně. Filmaři se ale o malého herce postarali - díky sbírce už celá rodina žije v novém bytě.

Film získal v roce 2009 devět Oscarů a příběh rodiny, která se dostala ze slumu na předměstí indické Bombaje až na červené koberce v Hollywoodu, dojímal celý svět. 

Podle odhadů neziskových organizací žije ve slumech až polovina z osmnáctimilionové populace Bombaje. 

 

Právě se děje

Další zprávy