USA zachraňují diplomata, který zabil dva Pákistánce

Václav Viták
16. 2. 2011 14:50
USA trvají na Davisově imunitě, ale nabízejí nyní, že ho budou soudit doma
Raymond Davis může zcela rozvrátit situaci v Pákistánu
Raymond Davis může zcela rozvrátit situaci v Pákistánu | Foto: Reuters

Islámábád - Spor mezi USA a Pákistánem o to, zda Američan Raymond Davis má diplomatickou imunitu či nikoli, zůstane do března nevyřešen.

Soud v pákástánském Láhauru dnes odročil řízení o statutu Davise, který před třemi týdny zastřelil v tomto městě dva Pákistánce, na 14. března.

Oficiálně je důvodem žádost pákistánské vlády, která si údajně přejí více času na vypracování podkladů pro tento soudní případ.

Incident, při němž Davis zastřelil dva muže, kteří ho údajně chtěli oloupit, nesmírně poškodil již tak napjaté pákistánsko-americké vztahy.

Davis je nyní v pákistánské věznici a mezi Washingtonem a Islámábádem se odehrává bitva o jeho status a také o budoucí podobu vzájemných vztahů.

Washington tvrdí, že Davis je jakožto zaměstnanec americké ambasády v Islámábádu, respektive jejího konzulátu v Láhauru, chráněn diplomatickou imunitou, pákistánské úřady a především běžní Pákistánci zastávají zcela opačný názor.

Budeme ho soudit sami

Spojené státy proto chtěly dnes předložit soudu v Láhauru dokumenty, jež podle jejich názoru potvrzuji, že Davis má diplomatickou imunity v souladu s příslušnými ženevskými konvencemi a měl by být proto propuštěn.

Ve středu navíc přicestoval do Pákistánu z pověření Bílého domu vlivný demokratický senátor John Kerry, který se snaží předejít hrozící otevřené roztržce mezi oběma zeměmi, protože Pákistán je klíčovým americkým spojencem v boji proti afghánskému Tálibánu.

Kerry má v Pákistánu určité sympatie, protože mimo jiné pomáhal v Senátu prosadit schválení americké pomoci této zemi ve výši 7,5 miliardy dolarů, jejíž čerpání je rozloženo do pěti let.

Senátor po svém příjezdu také již udělal v Islámábádu značný ústupek, když slíbil, že Davis bude po případném vydání souzen za svůj čin ve Spojených státech. I on však trvá na tom, že tento Američan má diplomatickou imunitu. 

Senátor Kerry (uprostřed) a pákistánský premiér Gilání (vpravo) při středečním setkání
Senátor Kerry (uprostřed) a pákistánský premiér Gilání (vpravo) při středečním setkání | Foto: Reuters

Ve stejném duchu se již vyjádřili i prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Egyptský scénář?

Pákistánský Tálibán, který navzdory několika armádním ofenzivám stále provádí sebevražedné atentáty, kterými destabilizuje pozici prezidenta Ásifa Alího Zardárího a jeho proamerické vlády, již varoval, že případné propuštění Davise bude pro ni mít vážné následky.

"Vraha Davise exemplárně potrestáme. Raymond Davis není diplomat, ale americký špion," řekl mluvčí pákistánského Tálibánu internetovému listu Dawn.com.

A obyčejní Pákistánci mluví v této souvislosti o protivládní vzpouře. "Pokud ho naši vládci vydají Spojeným státům, Pákistánci vyjdou do ulic a budou protestovat jako lidé v Egyptě," citoval list The New York Times Imdáda Sabíra, láhaurského učitele.

Americká arogance

Pákistáncům obecně vadí "americká arogance" a Davisův případ považují za její extrémní příklad. Davis tvrdí, že zastřelil oba Pákistánce v sebeobraně, když ho chtěli oloupit a hrozili mu střelnými zbraněmi. 

Pákistánci hrozí vládě nepokoji, pokud vydá Davise do USA bez soudu
Pákistánci hrozí vládě nepokoji, pokud vydá Davise do USA bez soudu | Foto: Reuters

Oba muži ho dojeli na motocyklu, když se ve svém voze prodíral ucpanými ulicemi Láhauru.

Spojené státy však nikdy nevysvětlily, jak je možné, že Davis měl u sebe pistoli Glock ráže 9 milimetrů, pět náhradních zásobníků, a další podezřelé vybavení.

Davis je navíc bývalým příslušníkem speciálních jednotek a nikoli kmenovým zaměstnancem ministerstva zahraničí. Pracuje pro ně na kontrakt a označuje se za "bezpečnostního poradce".

Podle pákistánské policie Davis na oba muže vypálil celkem deset kulek, z nichž některé je zasáhly do zad, což sebeobraně příliš nenasvědčuje.

Dalšího člověka, zcela nevinného chodce, pak zabil bezohledně jedoucí vůz amerického konzulátu v Láhauru, který si Davis přivolal na pomoc.

 

Právě se děje

Další zprávy