Japonci chtějí chytat do sítí kosmický odpad

Václav Viták
5. 2. 2011 15:45
Obří síť z mimořádně pevného vlákna by měla vyčistit orbitální dráhy
Navenek je vesmír v okolí Země dokonale čistý, je to však velký omyl
Navenek je vesmír v okolí Země dokonale čistý, je to však velký omyl | Foto: Reuters

Tokio - Orbitální dráhy kolem planety Země, zanesené obrovským množstvím nebezpečného kosmického odpadu, má vyčistit obří síť.

Takový je alespoň podle listu The Daily Telegraph záměr Japonské agentury pro výzkum vesmíru (JAXA). Japonci chtějí chytat drobné i větší objekty pocházející z lidské činnosti ve vesmíru jako ryby v moři.

Spolu s firmou Nitto Seimo, jež vyrábí v Japonsku už přes sto let rybářské sítě, proto JAXA vyvíjí speciální síť, která by umožnila projekt realizovat.

Nitto Seimo proslula například tím, že jako první firma na světě představila v roce 1925 stroj na výrobu rybářských sítí bez uzlů.

Chytí se a pak shoří

Obrovská síť, kterou chce JAXA do vesmíru vyslat, se poté, co ji satelit vynese na příslušný orbit, rozevře a bude mít plochu několik kilometrů čtverečních.

Nosný satelit se pak odpojí a síť bude plachtit několik týdnů po orbitální dráze a zachytávat nejrůznější "odpadky" obíhající kolem Země.

Během své pouti získá elektrický náboj, a proto ji bude postupně stále více přitahovat - a to i s "ulovenými" předměty - magnetické pole naší planety. Nakonec klesne tak nízko, že shoří i se svým obsahem v zemské atmosféře.

Aby všechno fungovalo, jak má, vyvíjí firma Nitto Seimo pro japonskou vesmírnou agenturu už šest let speciální kovové, třívrstvé vlákno, které by mělo dostatečnou pevnost. Výkum chce dokončit do dvou let.

Řetězová reakce

Stav na orbitálních drahách kolem Země je již delší dobu alarmující.

Americké ministerstvo obrany ve zprávě zaslané loni v březnu Kongresu dokonce varovalo před "řetězovou reakcí", kterou by mohla způsobit srážka dvou satelitů nebo satelitu s větším kusem vesmírného odpadu.

Po takové kolizi by se rozlétly tisíce úlomků, které by ničily další družice. To by pak mohlo některé orbitální dráhy zanést tak, že by už nebyly použitelné pro komerční a vojenské satelity.

Výsledkem by byl kolosální výpadek v komunikačních službách - GPS, mezinárodní telefonní spojení přes satelity, předpovědi počasí, televizní signály, to vše by naráz přestalo fungovat.

Škody by se mohly vyšplhat na 250 miliard dolarů.

Smetiště na orbitální dráze

Na nízké orbitální dráze ve výši zhruba 700 až 1000 kilometrů nad Zemí obíhá nyní asi 1100 satelitů, ale i téměř 400 000 matic, šroubů a mnohem větších předmětů.

Úlomky na orbitálních drahách ohrožují stále více satelity, rakety i raketoplány
Úlomky na orbitálních drahách ohrožují stále více satelity, rakety i raketoplány | Foto: Reuters

V roce 2009 se například srazila ruská družice Kosmos se satelitem společnosti Iridium Communications. Výsledkem bylo 1500 nových kusů kovu a úlomků, které nyní obíhají po orbitu rychlostí téměř osm kilometrů za sekundu.

Když Číňané sestřelili v roce 2007 při úspěšném testu své rakety jeden dosluhující meteorologický satelit, postarali se současně o to, že se po orbitu rozlétl mrak dalších úlomků.

Podle expertů je stav na mnohých orbitálních drahách již téměř neudržitelný. Například NASA chce ale na rozdíl od Japonců ničit  nebezpečný odpad v kosmu laserem.

 

Právě se děje

Další zprávy