Brisbane je pod vodou, v ulicích byl spatřen žralok

Václav Viták
12. 1. 2011 15:05
Centrum metropole Queenslandu je uzavřené, lidé odcházejí do evakuačních center
Majitel obchodu na předměstí Brisbane zachraňuje automat na kávu Brisbane pod vodou.
Majitel obchodu na předměstí Brisbane zachraňuje automat na kávu Brisbane pod vodou. | Foto: Reuters

Brisbane - Velká voda ochromila život v třetím největším městě Austrálie, miliónovém Brisbane. Tamní finanční distrikt je vylidněn a bez dodávek elektrické energie. Zaplavena jsou některá předměstí, voda místy dosahuje do výše ramen dospělého muže.

Nejméně šestnáct lidí už povodeň připravila o život, více než čtyřicet se jich pohřešuje.

Energetická společnost Energex vypnula z bezpečnostních důvodů elektrický proud v nízko položených částech města.

Centrum je úplně prázdné. Starosta Campbell Newman v listu Brisbane Courier Mail varoval, že "některé čtvrti se velmi brzy ocitnou zcela pod vodou".

Vodní příval je tak silný, že strhává lodě a pontony, které nekontrolovaně narážejí do pilířů mostů. Radnice předpokládá, že zaplaveno bude nejméně 40 000 domů. Vychází při tom z počítačového programu simulujícího možný vývoj záplav.

Brisbane leží kousek od oceánu a jeho přístav, Brisbane Port, v němž se ročně přeloží 5 milionů tun zboží, byl uzavřen. V současné době slouží jen pro potřeby záchranářů.

Příliš mnoho i příliš málo vody

Metropole Queenslandu čelí velmi nepříjemné souhře okolností. Valí se do ní povodňová vlna ze západu, z vnitrozemí, která se již v pondělí s děsivými následky prohnala městem Toowoombou a nyní devastuje Ipswich, další město nedaleko Brisbane.

Ke zhoršení situace významně přispěla voda odpouštěná z přehrady Wivenhoe Dam, která již není schopna zadržovat další příval, neboť její retenční kapacita je dávno překročena. Na východě Brisbane ohrožuje oceán a jeho vysoké přílivy.

Povodeň zcela ochromila život města
Povodeň zcela ochromila život města | Foto: Reuters

Vodu v Brisbane River i dalších tocích také znečistily splašky ze zaplavených stok a čističek vody, čímž se zvyšuje riziko infekce.

Queenslandská premiérka Anna Blighová vyzvala obyvatele, aby si udělali zásoby pitné vody pro případ, že její dodávky budou přerušeny: "Jakkoli bláznivě to zní, teď není čas na plýtvání vodou," dodala.

Australská televizní stanice ABC uvedla, že v zaplavených ulicích Brisbane byl spatřen přinejmenším jeden žralok býčí. Jedná se o nebezpečného tvora, který žije v teplých mořích.

Jako jeden z mála žraloků je však schopen dlouho přebývat ve sladké vodě a často se vydává vysoko proti proudu řek.

To nejhorší teprve přijde

Hlavní povodňová vlna má do Brisbane dorazit ve středu odpoledne nebo večer, čtvrtek bude podle starosty Newmana "devastující". Podle předpovědí  hydrologů bude pak voda stát ve městě několik dní.

Meteorologové přitom předpovídají další deště. V státě Queensland neustále narůstají celkové škody. Původně byly odhadovány na miliardu amerických dolarů, poté byl odhad zvýšen na šestinásobek.

Nyní se mluví již o třinácti miliardách, záplavy ale stále nekončí. Spíše se zdá, že se přesouvají na jih, do státu Nový Jižní Wales.

O složité situaci a rozsahu přírodních katastrof na nejmenším kontinentu vypovídá podle agentury Reuters i další fakt: Západní Austrálie naopak čelí extrémnímu suchu a obrovským požárům. 

 

Právě se děje

Další zprávy