Australská města i průmysl devastují obrovské záplavy

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 1. 2011 11:15
Tisíce lidí byly evakuovány, poloivina australské úrody obilí je znehodnocena.
Foto: Reuters

Rockhampton - Do zaplaveného města Rockhampton ve státě Queensland na severovýchodě Austrálie se začala slétávat vojenská letadla s humanitární pomoci.

Kvůli záplavám, jež vyvoly silné lijáky, totiž musely být uzavřeny silnice i železnice a město se 77 tisíci obyvatel zůstalo odříznuto od okolního světa.

Přerušeny byly rovněž dodávky energie. 

Povodně v přibližně čtyřmilionovém Queenslandu už několik dní sužují území o větší rozloze, než je Francie a Německo dohromady a dotkly se 220 tisíc Australanů. Tisíce z nich musely být evakuovány. 

Vodní živel už si vybral i oběti na životech. Podle britské BBC byli zatím potvrzeni tři mrtví. 

Extrémní deště už sice ustaly, ale záplavová hladina v některých oblastech stále stoupá. Podle předpovědí by se měla situace stabilizovat během noci z úterý na středu.

Zničenému průmyslu pomůže Commonwealth

Velké škody utrpěl uhelný průmysl a zemědělství. Austrálie patří k největším světovým vývozcům uhlí a obilí. Na dodávky uhlí už v přístavech marně čekají desítky lodí.

Podle agentury Reuters voda znehodnotila 10 milionů tun obilí, což je asi polovina národní produkce. Téměř třetina uhelných dolů, které ročně vyprodukují 259 milionů tun této suroviny, musela vyhlásit výjimečný stav pro zásah vyšší moci, což znamená, že nejsou kvůli záplavám schopni dostát svým závazkům.

Foto: Reuters

Australská premiérka Jullia Giliardová podle serveru The Australia lidem postiženým povodní přislíbila finanční pomoc. Peníze navíc nepošle jen vláda, ale celý Commonwealth.

"Sečteno a podtrženo, s pomocí vlád commonwealthu i našeho kabinetu, půjde o částku v řádku stovek milionů australských dolarů," cituje server australskou premiérku. Australský dolar odpovídá přibližně devatenácti korunám a deseti haléřům.

Na okamžitou pomoc už vláda vyčlenila tisíc dolarů pro každého dospělého a 25 tisíc dolarů pro menší podniky. 

 

Právě se děje

Další zprávy