Lingvisté našli neznámý jazyk. Mluví jím tisíc lidí

Martin Novák Martin Novák
6. 10. 2010 18:40
Američtí vědci překvapivě objevili zatím nezdokumentovanou řeč na severovýchodě Indie
Ženy z východní Indie (ilustrační foto).
Ženy z východní Indie (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Dillí - Na světě existuje téměř sedm tisíc známých a popsaných jazyků. Kupodivu ale stále i jazyků, o nichž zatím kromě těch, kteří jimi hovoří, nikdo neví.

Dvojice amerických lingvistů ke svému překvapení objevila zatím nezdokumentovaný jazyk v odlehlé oblasti na severovýchodě Indie.

Jedná se o jazyk Koro, který používá asi tisícovka lidí v indickém svazovém státě Árunačalpradéš. Patří do skupiny tzv. Tibeto-barmských jazyků a existuje jen v hovorové podobě. Žádné psané texty nejsou.

Lidé hovořící jazykem Koro bydlí v malých vesnicích, přilepených těsně k indickým hranicím s Čínou a Nepálem. Žijí ve velmi prostých podmínkách, jsou to lovci i zemědělci.

Původně se vědci domnívali, že se jedná o osoby, které hovoří nářečím už dříve známého jazyka Aka. Ale po prozkoumání této oblasti zjistili, že Koro se velmi liší a splňuje parametry samostatného jazyka.

Jazykem Aka hovoří zhruba šest tisíc lidí.

Foto: Aktuálně.cz

Svůj objev, podepřený dlouhodobým pobytem v odlehlém regionu, zveřejnili američtí vědci David Harrison a Gregory Anderson z Oregonu na tiskové konferenci, pořádané společností National Geographic, která vydává stejnojmenný známý časopis.

Do zmíněných oblastí není snadné se dostat. K návštěvě je třeba obdržet povolení v Dillí, které ovšem indická vláda ani zdaleka nevydává každému, kdo o něj požádá.

Anderson s Harrisonem ale tvrdí, že jazyk Koro zvolna vymírá, protože lidí ve vesnicích ubývá a používá ho stále méně osob.

"Kdybychom tam přijeli za deset let, možná by jím hovořilo tak málo lidí, že bychom na něj nenarazili," uvedli při představování svého objevu.

Harrison je autorem knihy The Last Speakers, která dokumentuje všechny malé jazyky, které postupně zanikají.

Indie je vůbec nejbohatší země, co se týká existence různých jazyků. Ačkoliv oficiálními státními jazyky jsou hindština a angličtina, existuje tam více než pět stovek jazyků, přičemž největší různorodost je právě na severovýchodě země.

 

Právě se děje

Další zprávy