V Japonsku se pohřešuje 230 000 stoletých osob

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
10. 9. 2010 13:48
Vyšetřování vyprovokoval nález mrtvoly muže, kterému šla radnice přát ke 111. narozeninám
Japonsko má co do věkového složení jednu z nejstarších populací na světě
Japonsko má co do věkového složení jednu z nejstarších populací na světě | Foto: Wikimedia Commons

Tokio - Japonsko je proslulé vysokým počtem osob, které se dožily sta a více let. Tamní úřady se ale nyní potýkají s nepříjemným zjištěním. Více než 230 tisíc Japonců, kteří spadají do této kategorie, je nezvěstných.

Zemřeli, odstěhovali se nebo jednoduše zmizeli, nikdo ale neví kam.

Úřady začaly pátrat po osobách, jimž by podle matrik mělo být sto a více let, poté, co minulý měsíc našly v Tokiu mumifikované ostatky muže, který měl být nejstarším žijícím Japoncem. Jak se ale ukázalo, ležel po mnoho let mrtvý ve svém bytě a jeho příbuzní neoprávněně inkasovali jeho penzi.

Při pátrání po nejstarších žijících Japoncích se ukázalo, že několik stovek z nich by dnes muselo dosáhnout věku okolo 150 let. Nikdo však nenahlásil jejich smrt.

Podle názoru ministerstva spravedlnosti mohli někteří z nich zemřít za druhé světové války či během zmatků provázejících první poválečná léta.

40 tisíc žijících stoletých

Když minulý měsíc šly tokijské úřady gratulovat nejstaršímu občanu Tokia jménem Sogen Kato ke 111. narozeninám, našly jen jeho vysušenou mrtvolu. Pitva zjistila, že zemřel před přibližně třiceti lety, příbuzní ale jeho smrt nenahlásili.

Po smrti Katovy ženy, která byla řádně pohřbena před šesti lety, vyplatily úřady "nejstaršímu penzistovi metropole" devět a půl milionu jenů (přes sto tisíc dolarů). Část peněz vybrali za zemřelého nepoctiví příbuzní.

Tokijské úřady následně zaregistrovaly případ stotřináctileté Fusy Furujové, kterou její dcera neviděla od roku 1986, kdy se její matka vystěhovala ze společného bytu, přesto ale za ni platila zdravotní pojištění. Teď se radnice snaží zjistit, zda žena nežije u svého syna.  

Japonsko má co do věkového složení jednu z nejstarších populací na světě, každý pátý občan země je starší pětašedesáti let. Skutečně žijících stoletých osob je podle údajů úřadů 40 399.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy