Volby v Austrálii jsou těsné, rozhodnou nezávislí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
22. 8. 2010 7:25
Parlamentní volby v Austrálii dopadnou zřejmě nejtěsnějším výsledkem za posledních několik desítek let
Mottem současné premiérky je výzva: Pohněme se kupředu.
Mottem současné premiérky je výzva: Pohněme se kupředu. | Foto: Reuters

Canberra - Přesně podle předpovědí: parlamentní volby v Austrálii dopadnou zřejmě nejtěsnějším výsledkem za posledních několik desítek let.

Výsledek je zatím tak těsný, že ani konzervativci ani labouristé se nemohou považovat za vítěze a to, kdo bude vládnout, bude možná jasné i za více než týden.

Podle australské televizní stanice ABC po sečtení 78 procent hlasů mají vládní labouristé premiérky Julie Gillardové 70 poslanců a konzervativci jejího vyzývatele Tonyho Abbotta 72 poslanců ve 150členném zákonodárném sboru.

Televize ABC předpokládá konečný zisk 73 mandátů pro opoziční koalici, 72 mandátů pro labouristy, jedno parlamentní místo pro Zelené a čtyři pro nezávislé kandidáty.

Jde o nejtěsnější výsledek za posledních téměř 50 let. Agentura AP konstatovala, že by mohlo trvat i více než týden, než se australští voliči dozví, kdo jim bude v příštích letech vládnout.

O sestavení vlády nejspíš rozhodne to, komu se podaří získat hlasy nezávislých poslanců.

"Evidentně je to příliš těsné, než aby se mohl vyhlásit vítěz," řekla Gillardová stoupencům své strany.

Liberální vůdce Tony Abbott řekl, že s nezávislými poslanci okamžitě začne o sestavení vlády jednat.

Průzkumy přisuzovaly těsné vítězství v dnešních parlamentních volbách v Austrálii vládní labouristické straně. Podle odhadů po uzavření prvních volebních místností měla premiérka Gillardová má před svým konzervativním vyzyvatelem Tonym Abbottem náskok dvou až čtyř procent, napsala agentura DPA.

Ve volbách rozhodovalo 14 milionů oprávněných voličů o složení poslanecké sněmovny a poloviny senátu na další tři roky. V Austrálii je volební účast povinná. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy