Thajský soud vydá ruského obchodníka se zbraněmi do USA

ČTK ČTK
20. 8. 2010 18:10
Viktor But je na černé listině Rady bezpečnosti OSN
Viktor But hovoří k médiím poté, co se dostavil k soudu v Bangkoku.
Viktor But hovoří k médiím poté, co se dostavil k soudu v Bangkoku. | Foto: Reuters

Bangkok - Thajský odvolací soud nařídil vydat podezřelého ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta do USA. But je na černé listině Rady bezpečnosti OSN a podle USA dodával zbraně mimo jiné povstalcům v Angole, Kolumbii i Sieře Leone.

Ruské ministerstvo zahraničí rozhodnutí thajského soudu odsoudilo a předvolalo si thajského velvyslance v Moskvě. Spojené státy naopak výrok soudu uvítaly.

Thajský odvolací soud tak zrušil loňské rozhodnutí nižšího soudu, který americkou žádost o vydání před rokem zamítl. Páteční verdikt musí být vykonán do tří měsíců.

"Litujeme tohoto...nelegitimního, politického rozhodnutí thajského odvolacího soudu," uvedl ve své reakci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle nějž thajský soud jednal "pod velmi silným vnějším tlakem".

"Moskva bude nadále usilovat o návrat Buta do Ruska," dodal.

V USA bude But, který je považován za jednoho z největších světových pašeráků zbraní a podle kterého byl údajně inspirován film Obchodník se smrtí z roku 2005 s Nicolasem Cagem, souzen za spiknutí s cílem zabíjet Američany a podpořit teroristy. V takovém procesu by mu hrozilo doživotí.

Moskvě chystaný proces není po chuti. Ruské úřady opakovaně žádaly Thajsko, aby Buta propustilo, což posílilo podezření, že obchodník požíval ochrany ruských úřadů, které mu dlouhá léta v činnosti nijak nebránily. Podle expertů jej využívala ruská rozvědka.

Foto: Reuters

Mezi zákazníky třiačtyřicetiletého bývalého důstojníka sovětského letectva Buta, jenž se údajně narodil u tádžického Dušanbe, vystupoval nejméně pod sedmi různými jmény a při svých obchodech využíval znalostí šesti jazyků, patřili prý i bývalý liberijský prezident Charles Taylor nebo libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Butovy zbraně živily konflikty v Afghánistánu, Angole, Kongu, Libérii, ve Rwandě, Sieře Leone či v Súdánu. But prý často dodával zbraně oběma stranám zapojeným do občanských válek.

But byl zatčen v březnu 2008 v luxusním bangkockém hotelu díky amerických agentů, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). V USA je tato organizace řazena k teroristickým. But jí prý chtěl prodat 700 raket typu země-vzduch, tisíce pušek, kvalitní vrtulníky a letadla vybavená granátomety a raketami.

But ale tvrdí, že obvinění proti němu jsou neopodstatněná. Podnikal prý legálně v letecké nákladní dopravě a do Bangkoku přijel dohodnout s thajskými obchodníky prodej letadel. Butův právník nyní hodlá oficiálně požádat thajskou vládu, aby vydání obchodníka do USA zamezila.

Foto: Reuters

Rozhodnutí thajského soudu, jež ukončuje více než desetiletý americký hon na "obchodníka se smrtí", je považováno za vítězství vlády amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten si nechal tento týden předvolat thajského velvyslance ve Washingtonu, aby mu američtí politici zdůraznili, že "pro USA je Butovo vydání nejvyšší prioritou".

Spojené státy také rozhodnutí soudu přivítaly s tím, že proces bude mít "absolutní přednost". "Jsme naprosto spokojeni s tím, že odvolací soud dal souhlas k vydání Viktora Buta do USA," prohlásil vysoký činitel amerického ministerstva spravedlnosti Gary Grindler.

 

Právě se děje

Další zprávy