Austrálii čeká volební drama s těsným výsledkem

Monika Horáková
20. 8. 2010 15:20
Utkají se vládnoucí labouristé a opoziční konzervativci
"Chladná vládkyně." Současná australská premiérka.Julia Gillardová
"Chladná vládkyně." Současná australská premiérka.Julia Gillardová | Foto: Reuters

Canberra - Parlamentní volby, které Austrálii čekají tuto sobotu, skončí pravděpodobně velmi vyrovnaným výsledkem. Průzkumy střídavě předpovídají těsné vítězství labouristům i opozičním konzervativcům.

Někteří pozorovatelé předpovídají, že poprvé od roku 1940 nezíská žádná strana většinu v podobě 150 parlamentních křesel.
Vládnoucí labouristé v čele s premiérkou Juliou Gillardovou jsou u moci od posledních voleb v roce 2007. Tehdy se ujali žezla po jedenáctiletém působení konzervativců.

Gillardové někteří zazlívají, jakým způsobem se "zbavila" bývalého předsedy labouristů a také premiéra Kevina Rudda. Popisují ji jako "mocichtivou a chladnou."

Pokud Gillardová zvítězí, chce zavést obchod s emisními povolenkami na ochranu klimatu. Slibuje také celoplošné rozšíření vysokorychlostního internetu. Tato novinka by ovšem přišla v přepoču na 26,5 miliard eur.

Tony Abbott.
Tony Abbott. | Foto: Reuters

Její hlavní konkurent, katolík a konzevrativec, Tony Abbott, chce naopak šetřit a snížit zadluženost země. Jeho dalším tématem bude opatření proti uprchlíkům, kteří se do země dostávají po moři, zejména z Afghánistánu a Srí Lanky.   

Podle některých médií je však na pozici premiéra příliš slabou osobností. Podle tohoto listu také ekonomika nepatří k jeho silným stránkám. A to by mohlo rozhodnout v jeho neprospěch.

Ekonomika Austrálie bude totiž také jedním z hlavních volebních témat. Austrálie je jednou z mála zemí, která se během krize nepropadla do recese. Zároveň se však vyznačuje velkou závislostí na Číně.

V zahraniční politice se velké změny neočekávají. Poslední konzervativní premiér John Howard byl velkým přítelem amerického prezidenta George Bushe, podporoval válku v Iráku a poslal tam australské vojáky. Jeho nástupce Rudd byl méně proamerický.

 

Právě se děje

Další zprávy