V Číně havarovala severokorejská stíhačka. Pilot prchal

Martin Novák Martin Novák
18. 8. 2010 14:20
Muž možná mířil do Ruska a nestačilo mu palivo
Severokorejská armáda. Našel se v jejích řadách dezertér, který s letadlem opustil zemi?
Severokorejská armáda. Našel se v jejích řadách dezertér, který s letadlem opustil zemi? | Foto: Reuters

Peking - Severokorejská stíhačka se v úterý zřítila v severovýchodní Číně. Agentura Nová Čína potvrdila první spekulace, že jde o stroj, který letěl ze Severní Koreje.

"Stroj, který spadl v provincii Liao-ning, skutečně mohl pocházet s Korejské lidově demokratické republiky," uvádí se ve zprávě agentury.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap spekuluje o tom, že pilot byl dezertérem a pokusil se o útěk ze Severní Koreje. Pravděpodobně mířil do Ruska, ale došlo mu palivo.

Deník Korea Times s dovoláním na zdroje z rozvědky napsal, že šlo o armádní letoun sovětské výroby Mig-15. Pilot prý zahynul. F-15 jsou stařičké stroje, KLDR je používá už pouze na výcvik pilotů.

Čínské zdroje ale uvádějí, že havarovanou stáhačkou je MiG-21.

Foto: Aktuálně.cz

Z KLDR míří do Číny dost uprchlíků, ale utíkají po zemi přes hraniční řeku Jalu. Pokus o přelet letadlem zatím zaznamenán nebyl.

Severokorejsko-čínská hranice je jediná, kterou se lze teoreticky z komunistické země nelegálně dostat. Hranice s Ruskem na severu a Jižní Koreou na jihu jsou neprodyšně uzavřené.

Čína je jedním z mála spojenců severokorejského režimu a pokud tamní policie objeví uprchlíky, vrací se zpět.

Doma žijí Severokorejci v naprosté izolaci od okolního světa. Nesmějí používat internet ani sledovat cizí rozhlas či televizi, jen málo režimem prověřených lidí má šanci legálně cestovat do zahraničí.


 

Právě se děje

Další zprávy