Čech zmizel u posvátného místa. Záhadně a beze stopy

Martin Novák Martin Novák
25. 7. 2010 20:21
Lubomír Genčur se ztratil v roce 2004. Tělo, nalezené před měsícem, patřilo jinému muži
Australské vnitrozemí, kde zmizel 19. prosince 2004 Lubomír Genčur. Neúspěšné bylo i pátrání za pomoci vrtulníků.
Australské vnitrozemí, kde zmizel 19. prosince 2004 Lubomír Genčur. Neúspěšné bylo i pátrání za pomoci vrtulníků. | Foto: Reuters

Praha - Statisíce Čechů vyrážejí každoročně za dovolenou a dobrodružstvím do zahraničí. Osud několika z nich zůstává opředen tajemstvím.

Domů se nevrátili a neví se, kde jsou. Zmizeli beze stopy. Patří mezi ně i rodák ze Šumperka Lubomír Genčur. Bývalý reprezentant České republiky v závěsném létání.

V prosinci 2004 odletěl tehdy dvaačtyřicetiletý Genčur do Austrálie, kde se měl krátce před Silvestrem zúčastnit mistrovství světa.

To se ale konalo už bez něj, protože se 19. prosince ztratil  nedaleko známého a turisty vyhledávaného pískovcového monolitu Ayers Rock. Posvátného místa pro původní domorodé obyvatelstvo Austrálie. 

Zhruba 500 kilometrů od nejbližšího velkého města Alice Springs v řídce osídleném australském regionu Severní teritorium.

Ztracení Češi

Tento článek je druhým dílem seriálu Aktuálně.cz o Češích, kteří v uplynulých letech zmizeli beze stopy v zahraničí. První příběh naleznete ZDE:

Podle policejní zprávy strávil noc na 19. prosinec v ubytovně pro turisty v Curtin Springs u silnice, známé jako Lasseter Highway.
Zkušený cestovatel a sportovec byl naposledy viděn v tento den na silnici v šest hodin ráno. Od té doby se o něm nic neví, i když Australané do pátrání zapojili i vrtulník.

"Do dneška se neobjevila žádná stopa, která by nám zmizení objasnila. Žádná informace, za celé ty roky vůbec nic," řekla Aktuálně.cz Genčurova sestra Pavlína Straková, která po bratrovi vede firmu Lubin Delta Technology, specializující se na servis pro zájemce o paragliding.

Od prosince 2004 nebyl zaznamenán žádný pohyb na Genčurových platebních kartách. Nevypůjčil si automobil ani neprovedl žádnou jinou transakci. Nenašlo se ale ani jeho tělo.

Ayers Rock.
Ayers Rock. | Foto: Leonard G

24. prosince měl letět z Alice Springs do Sydney, k odletu nepřišel.

Policie se tehdy zajímala také o rakouského turistu Daniela Parizse, kterým měl s Čechem zřejmě jako poslední v Curtin Springs mluvit a mohl něco vědět o jeho úmyslech. Ani tato stopa ale nikam nevedla.

Po pěti a půl letech obdržela policie před měsícem - 25. června 2010 - zprávu o nálezu lidského těla v oblasti, kde se český rogalista zřejmě pohyboval.

Analýza však ukázala, že jde o ostatky Australana, pohřešovaného od roku 2007.

 

 

Právě se děje

Další zprávy