Přehledně: Nenávist v Kyrgyzstánu vyhnala tisíce Uzbeků

Radim Klekner Radim Klekner
16. 6. 2010 14:30
Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže zahynuly při nepokojích stovky Uzbeků
Na útěk se v důsledku nepokojů v Oši dalo na sto tisíc lidí
Na útěk se v důsledku nepokojů v Oši dalo na sto tisíc lidí | Foto: Reuters

- Kyrgyzské jednotky hlídkují v liduprázdných, vypálených ulicích Oše na jihu Kyrgyzstánu. Ve městě je ale po několikadenním etnickém násilí nyní relativní klid.

Podněcovatelé nepokojů ovšem dosáhli svého: na sto tisíc Uzbeků, převážně žen a dětí opustilo své domovy na jihu země a uprchlo do sousedního Uzbekistánu.

Znamená to, že se přibližně osmina uzbecké populace Kyrgyzstánu dala na útěk. Radikální Kyrgyzové, kteří na Uzbeky v podobném měřítku zaútočili naposledy před dvaceti lety, tak dosáhli svého. Potrvá týdny a možná měsíce, než běženci naleznou odvahu vrátit se do svých domovů.

Podle oficiálních údajů zahynulo od čtvrtka v Oši a jeho okolí 176 osob, hlavně Uzbeků. Mezinárodní výbor Červeného kříže však hovoří o několika stovkách mrtvých.

Kyrgyzové proti Uzbekům

Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva ve středu přišel navíc s obviněním, že nepokoje byly výsledkem cílené provokace. Na základě předem připraveného plánu zaútočily minulý čtvrtek večer skupiny mladých ozbrojených Kyrgyzů na pěti místech Oše na Uzbeky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Jednalo se o organizované, cílené a dobře naplánované útoky a nikoli o spontánní explozi mezietnického násilí," cituje agentura AP mluvčího Úřadu Vysokého komisaře OSN Ruperta Colvilleho.

Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv Colville nikoho výslovně nejmenuje, prozatímní kyrgyzská vláda prezidentky Rozy Otumbajevové je přesvědčena, že za krvavými incidenty stojí svržená hlava státu Kurmanbek Bakijev, jenž nyní pobývá v běloruském exilu.

Bakijev pochází z okolí jihokyrgyzského Džalalábádu. V tomto městě se jeho stoupenci pokusili již v květnu převzít moc.

Bakijev byl v dubnu přinucen uprchnout z Biškeku do Oše a posléze opustil zemi. Při násilných střetech mezi bezpečnostními silami a stoupenci opozice zahynulo tehdy v hlavním městě 87 osob.

Konflikt v otázkách a odpovědích

Jak došlo k výbuchu etnického násilí v Kyrgyzstánu?

Minulý čtvrtek večer vyprovokovaly skupinky kyrgyzských mladíků potyčky s Uzbeky v několika restauracích v Oši. Násilnosti se okamžitě přenesly do celého města.

Foto: Aktuálně.cz
 

Kyrgyzové začali zapalovat domy místních Uzbeků, jejich obyvatelé, především ženy s dětmi, zamířili k hranici s Uzbekistánem, muži zůstali na místě, aby bránili svůj majetek. Do města začaly přijíždět gangy mladých Kyrgyzů vyzbrojené puškami a holemi. Rabovat se záhy začalo také v nedalekém Džalalábádu.

Mělo dubnové svržení prezidenta Bakijeva etnický podtext?

Nemělo. Bakijev je Kyrgyz stejně jako jeho nástupkyně Otumbajevová. Pochází ale z jihu země, kde má celou řadu stoupenců. Svému bratrovi a synovi umožnil za své vlády získat významné pozice v bezpečnostních složkách země. 

Jaké je etnické složení Kyrgyzstánu?

V pětimilionové zemi tvoří 70 procent obyvatelstva Kyrgyzové, 14,4 procenta Uzbekové, 9 procent Rusové, 7,6 procenta další etnika jako Tataři, Ujgurové či Tádžikové. Na jihu země ale Uzbekové tvoří až polovinu obyvatelstva.

 

Jak se na konflikt dívá Moskva?

Kreml sice poslal do země několik stovek příslušníků paradesantních jednotek, aby chránily zařízení letecké základny v Kantu nedaleko Biškeku, konflikt ale označuje za vnitřní záležitost země.

Hrozí, že by se násilí mohlo přelít do dalších středoasijských zemí?

Střední Asie je nestabilní oblast od rozpadu SSSR, zejména ale sousední Uzbekistán se bude snažit neprovokovat další střety s Kyrgyzy. Na kyrgyzském území leží několik enkláv, které jsou součástí Uzbekistánu a vláda v Taškentu by mohla být snadno obviněna z toho, že etnické násilí využívá k destabilizaci Kyrgyzstánu a rozšíření svého teritoria.

 

 

Právě se děje

Další zprávy