Masakry v Kyrgyzstánu pokračují, OSN pomůže Uzbekům

Zahraničí Zahraničí
15. 6. 2010 10:29
Počet uprchlíků zřejmě vystoupá na 100 tisíc, varuje OSN
Foto: Reuters

Biškek - Kyrgyzská vláda musí podle OSN zřídit humanitární koridor na pomoc lidem, které postihly krvavé boje mezi etnickými Kyrgyzy a Uzbeky.

Lynn Pascoe, náměstek generálního tajemníka OSN, chce také pomoci Uzbekistánu, kam od minulého čtvrtka prchají z oblastí bojů desítky tisíc lidí, aby se dokázal o uprchlíky postarat. Na tiskové konferenci novinářům řekl, že je v oblasti nutné něco udělat "teď hned".

"Zaměřujeme se především na uprchlíky, zda se mohou dostat přes hranice. Snažíme se pro ně do Uzbekistánu dopravit dostatek finanční pomoci," uvedl.

Násilnosti mezi etniky vypukly v zemi minulý čtvrtek, a to především v jihokyrgyzském městě Oš a Džalalábád, kde si vyžádaly už nejméně 138 mrtvých a stovky zraněných.

Počet uprchlíků roste

Jak dnes prohlásil na tiskové konferenci ředitel Regionálního střediska OSN pro preventivní diplomacii ve střední Asii Miroslav Jenča, organizace očekává, že počet uprchlíků brzy vzroste na 100 tisíc i více.

"Obdrželi jsme informaci od uzbeckých úřadů, že počet uprchlíků, kteří se shromažďují za uzbeckou hranicí, se pohybuje kolem 75 tisíc, ale toto číslo se stále zvyšuje a zřejmě brzy dosáhne 100 tisíc lidí," řekl Jenča s tím, že bezpečnostní situace na kyrgyzské straně jim znemožňuje počet uprchlíků přesně monitorovat. 

Vybíjejí lidi bez rozdílu

Boje v jihokyrgyzské Oši stále pokračují, bojovalo se i v noci na dnešek a nic nenaznačuje tomu, že by násilnosti měly ustat, informoval reportér BBC Rayhan Demytrie.

Svědci nepokojů v Oši a Jalalabatu podle BBC vypověděli, že spousta domů vyhořela a na ulicích se válejí mrtvá těla. Už dříve informoval komisař pro lidská práva OSN Navy Pillay, že v oblasti dochází k  zabíjení lidí bez jakéhokoli rozdílu, včetně dětí, a také ke znásilňování žen a dívek.

"Zabíjení není náhodné, ale řízení, cílené, naplánované," prohlásil komisařův mluvčí Rupert Colville. Jak napsal zpravodajský server BBC, podobně hovořili i uprchlíci, podle nichž ozbrojená vozidla projíždějí ošskými ulicemi v místech, kde žijí Uzbeci, a střílejí na všechny civilisty.

Vláda viní exprezidenta

Foto: Reuters

Počet obětí nepokojů je podle Pascale Meige Wagnerové z Mezinárodního výboru Červeného kříže podhodnocený.

"Slyšeli jsme o tom, že spousta lidí v Oši a Džalálábádu svá zranění nepřežila. Věříme ale, že až se situace v těchto dvou městech trochu uklidní, budeme mít o rozměrech této krize větší přehled," uvedla.

Tamější prozatímní vláda, která se chopila moci po svržení předchozí vlády, svaluje vinu za nepokoje na stoupence svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva.

Exprezident, který nyní přebývá v exilu v Bělorusku, má mezi lidmi na jihu země stále velikou podporu. Sám ale popírá, že by se snažil nějak vyvolávat napětí v zemi. 

 

Právě se děje

Další zprávy