Tálibán zaútočil u Islámábádu, napáchal milionové škody

Radim Klekner Radim Klekner
9. 6. 2010 16:10
V Afghánistánu sestřelili tálibánci vrtulník a zabili čtyři vojáky NATO

Islámábád - Ještě nikdy nezaútočil Tálibán tak blízko pákistánského hlavního města. Při útoku, který se odehrál v úterý večer místního času pouhých deset kilometrů od metropole země, zahynulo sedm řidičů a pracovníků depa, v němž čekaly kamiony s materiálem určeným pro jednotky NATO v Afghánistánu.

Padesát vozidel tálibánci zapálili a alianci tak způsobili škody v hodnotě několika milionů dolarů. Přibližně deset ozbrojenců, kteří přijeli na motocyklech a dvou nákladních dodávkách, zaútočilo poblíž vesnice Tarnol, a zase odjelo, aniž narazilo na sebemenší odpor.

"Je překvapující, jak blízko hlavního města mohla tato ozbrojená skupina zaútočit a jak snadno zase zmizet," řekl agentuře Reuters generál ve výslužbě Talát Masúd, který nyní pracuje jako vojenský analytik.

Útok v Helmandu

V afghánské provincii Helmand ležící na jihu země dnes Tálibán sestřelil raketami vrtulník jednotek NATO. Při útoku zahynuli nejméně čtyři vojáci mezinárodních jednotek.

Tálibán ve svém oficiálním stanovisku tvrdil, že zahylo dokonce dvacet příslušníků aliančních jednotek. NATO však zprávu popřelo.

Afghánští povstalci zcela pravidelně nadsazují výši ztrát na straně aliance.

Počet vojáků z řad Mezinárodních stabilizačních a podpůrných jednotek (Isaf), kteří byli v Afghánistánu zabiti tento týden, tak stoupl na sedmnáct.

Khyberský průsmyk

Spojené státy posílají sedmdesát procent armádních dodávek pro své jednotky bojující proti tálibáncům v sousedním Afghánistánu právě přes Pákistán. Většina kamionů přitom putuje přes Khyberský průsmyk na hranici mezi oběma zeměmi.

Poslední podobný útok se odehrál v dubnu v provincii Pandžáb, kde ozbrojenci podpálili deset kamionů a zabili čtyři policisty.

Stotřicetitisícový spojenecký kontingent v Afghánistánu čelí v posledních měsících nové ofenzivě Tálibánu a Američané přesunují do země nové jednotky, které potřebují stále nové a nové dodávky vojenského materiálu.

Po horské silnici procházející Khyberským průsmykem aliance dopravuje především pohonné hmoty a potraviny a jen výjimečně zbraně.

Velká džirga, shromáždění kmenových vůdců a duchovních, rozhodla minulý týden v Kábulu, že zahájí s částí Tálibánu vyjednávání s cílem nastolit v zemi trvalý mír. Tálibánci nabídku ale odmítli a okolí místa, kde se shromáždění konalo, ostřelovali raketami.

 

Právě se děje

Další zprávy