Čínští dělníci se zavazují, že nespáchají sebevraždu

Monika Horáková
27. 5. 2010 17:50
Firma Foxconn tak reaguje na 11 sebevražd svých zaměstnanců od začátku roku

Šen-čen - Již jedenáctý zaměstnanec tchajwanské firmy Foxconn spáchal v letošním roce sebevraždu. Všechny oběti s výjimkou jedné pracovaly v čínské pobočce společnosti v Šen-čenu.  

K poslední tragédii došlo krátce poté, co tuto pobočku navštívil prezident a zakladatel společnosti Terry Gou. Vedení firmy odmítá obvinění, že by zaměstnanci pracovali v nelidských podmínkách. Do továrny pozvalo novináře, kteří se o kvalitě pracovního prostředí mohli přesvědčit.

Firma také zřídila krizovou linku, na kterou se mohou všichni zaměstnanci obracet. Následovat bude i instalace 1,5 milionu metrů čtverečních sítí, které by měly pokrýt téměř všechny ubytovny a továrny.

Německý server Der Spiegel navíc přinesl informaci, že společnost rozeslala všem svým zaměstnancům dopis, v němž je žádá o písemné bezpečnostní prohlášení.

Deníku Southern Metropolis Daily se podařilo dopis získal. V prohlášení se uvádí: "Slibuji, že sobě ani ostatním nikdy extrémním způsobem neublížím." Zaměstnanci také dávají zaměstnavateli souhlas, že je může poslat na psychiatrické vyšetření, pokud by se ocitli "v abnormálním duševním či fyzickém rozpoložení."  

Zaměstnanci společnosti Foxconn žijí zpravidla daleko od svých rodin. To je považováno za jednu z příčin případných psychických problémů. Dalším faktorem jsou podle expertů náročné podmínky čínských dělníků, kteří mají dlouhou pracovní dobu a jsou pod nepřetržitým tlakem.

Společnost letos registrovala již 14 pokusů o sebevraždu, jen tři z nich neskončily tragicky.

Společnost Foxconn vyrábí elektroniku pro značky jako Nokia, Motorola, Sony, Apple, Dell či Hewlett-Packard. Americký výrobce počítačů Dell dnes oznámil, že přezkoumá podmínky, v nichž pracují zaměstnanci jeho dodavatelské firmy Foxconn. Stejný úmysl oznámila i společnost Apple.


 

Právě se děje

Další zprávy