KLDR vypoví dohodu o prevenci střetů na moři

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 5. 2010 16:07
V rámci úmluvy fungovala horká linka mezi Soulem a Pchjongjangem
Vrak korvety Čchonan - kvůli němu to celé začalo
Vrak korvety Čchonan - kvůli němu to celé začalo | Foto: Reuters

Pchjongjang/Soul - Krize na Korejském poloostrově se dále prohlubuje. Severní Korea dnes oznámila, že vypoví smlouvu, která má zabránit náhodným střetům s plavidly Jižní Koreje.

Tento krok je odplatou za nedávné prohlášení Soulu, podložené zprávou mezinárodní vyšetřovací komise, podle kterého stojí za březnovým potopením korvety Čchonan severokorejské torpédo.

Podle serveru Korea Herald severokorejská armáda rovněž oznámila, že odsune všechny obyvatele a vozidla ze společně spravovaného hraničního města Käsong. Kdy tak hodlá učinit, už ale neoznámila. 

Další výhružka ze strany režimu komunistického diktárora Kim Čong-ila přichází poté, co námořnictvo Jižní Koreje zahájilo poblíž společné hranice s KLDR protiponorkové cvičení.

V prohlášení oficiální severokorejské tiskové agentury KCNA navíc zaznělo, že pokud lodě během cvičení naruší námořní hranici, zahájí severokorejské námořnictvo okamžitý útok.

I přes ostrá slova ale dnes Severokorejci umožnili pracovníkům z jihu poloostrova vstup do společného průmyslové zóny, což zdůvodnili tím, že je třeba zásobit hladové obyvatelstvo potravinami.

S výstavbou výrobního komplexu Käsong, kde společně pracují lidé ze Severní i Jižní Koreje, bylo započato v roce 2003.


 

Právě se děje

Další zprávy