Číňané přišli na to, jak zužitkovat nedopalky

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 5. 2010 8:40
Výtažky z nedopalků zamezují reznutí trubek
Nedopalek se v moři rozkládá 15 let
Nedopalek se v moři rozkládá 15 let | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Peking - Čínská věda se blýskla zvláštním objevem. Cigaretové nedopalky mohou uchránit ocelové potrubí před zreznutím.

Technologie zpracování zbytků cigaret, o níž informovalo odborné periodikum Industrial and Engineering Chemistry Research, je prý navíc ekonomicky soběstačná.

Protože se cigaretové nedopalky vyskytují téměř všude tam, kde se pohybuje větší množství lidí, nebude o tuto surovinu nouze. Každý rok kuřáci vyprodukují asi 4,5 trilionu nedopalků.

To že s nápadem dalšího zpracování vajglů přišli právě Číňané, není náhoda. Třetina všech cigaret se totiž vykouří právě tam.

Recyklace nevábných stop po kuřácích by navíc nebyla přínosem jen z estetického hlediska, ale hlavně by přispěla k ochraně životního prostředí.

Někoho to možná překvapí, ale rozložení jednoho vajglu trvá moři patnáct let,  přičemž karcinogeny, které do sebe použité cigaretové filtry při kouření nasají, jsou pro ryby vysoce toxické.

Číňané ale přišli s nápadem jak tyto karcinogeny chemicky zpracovat a zpeněžit. Zjistili, že když nedopalky ponoří do vody, jsou schopni oddělit devět různých chemikálií, včetně nikotinu.

Když vědci následně tyto výtažky aplikovali na potrubí, převážně využívané v ropném průmyslu, zjistili, že je velmi efektivním nástrojem v prevenci koroze a to i v případech, kdy jsou trubky vystavovány extrémní námaze.

Právě výměna zrezivělého potrubí je, jak konstatuje BBC, jednou z nejnákladnějších složek rozpočtů pro údržby těžebních společností.  

 

Právě se děje

Další zprávy