Už 69 let nejím, předvedl se svatý muž z Indie lékařům

Radim Klekner Radim Klekner
11. 5. 2010 18:45
Lékaři muže pozorovali po deset dní, nevypil ani kapku vody

Ahmedábád - Je možné žít desítky let, aniž by se člověk najedl? Prahlád Džaní, sádhu, "svatý muž" z indického svazového státu Gudžárát tvrdí, že neměl jediné sousto od roku 1940.

Nic a ani kapku vody nepozřel alespoň během desetidenního pobytu v nemocnici v Ahmédábádu, při kterém byl pod permanentním dohledem nejenom lékařů, ale i bezpečnostních kamer. A jeho tělo během těchto deseti dnů nevyprodukovalo ani gram stolice a ani kapku moči, což by naznačovalo, že pil či jedl tajně.

S tekutinami přišel do styku pouze při koupání a kloktání. Stejný objem vody, který ale vzal do úst, zase vyplivl.

Třicet lékařů a zdravotníků, kteří se o Džaního starali, nebylo schopno vysvětlit, jak je možné, že někdo tak dlouho nejí a nepije a přesto to na jeho organismu není nijak znát.

Informaci, že třiaosmdeástiletý Ind nevzal nic do úst od svých třinácti let, nicméně dál berou s rezervou.

Otvor na patře

Jediné, co jim přišlo nápadné, byl otvor v ústech na horním patře, kterým by jogín mohl čerpat část tělních tekutin. Těch ostatně v jeho mimořádně hubeném a vyschlém těle není mnoho.

"Je to pro nás naprostá záhada, co je tohle za fenomén," tvrdí neurolog Sudhír Šáh. "Stále nevíme, jak vůbec může přežít."

Indičtí lékaři Džaního zkoumali již před sedmi lety a dospěli ke stejnému závěru jako nyní. Také tehdy provedli důkladné vyšetření jeho ledvin, srdce a mozku a nepřišli na nic neobvyklého.

Žádné změny nezaznamenali ani na jeho metabolismu. U osob, které hladoví, se přitom vždy projevuje pokles hladiny tuků, sacharidů či aminokyselin.

Během svého prvního pobytu v ahmédábádské nemocnici, což bylo v roce 2003, se Ind dokonce ani nekoupal. Aby nevzbudil podezření, že se voda do jeho vnitřností dostává jiným tělním otvorem.

Indičtí jogíni se postí dobrovolně, běžní Indové hladoví proti své vůli
Indičtí jogíni se postí dobrovolně, běžní Indové hladoví proti své vůli | Foto: Reuters

Během tehdejšího pobytu nicméně zaznamenali lehký úbytek váhy muže, který podle svých slo uctívá bohyni přirozenosti Ambádží.

Nyní během jeho další návštěvy k důkladným lékařským prohlídkám přibyly také testy DNA. Jejich výsledky budou známé až za několik týdnů.

Muž, který tvrdí, že mu sílu dodává sluneční energie, jóga a modlitby, v každém případě nepotřebuje pravidelný přísun kalorií.

Experiment v Minnesotě

Podobné případy jsou známy z více zemí světa, zejména z jižní a jihovýchodní Asie.

V Německu vzbudil před třemi roky pozornost tehdy sedmapadesátiletý chemik Michael Werner, který tvrdil, že v letech 2001-2007 nepozřel žádnou pevnou potravu a pil pouze ovocné šťávy.

Za druhé světové války uskutečnili američtí lékaři na univerzitě v Minnesotě pokus se 36 dobrovolníky, kteří po dlouhé měsíce přijímali minimální dávky potravy.

Muži ztratili až čtvrtinu tělesné váhy a u všech se začaly projevovat příznaky extrémního tělesného strádání včetně anémie, spojených s celkovou apatií a mentálními problémy.

Nic z toho lékaři u indického "svatého muže" nikdy nepozorovali.

Průměrný člověk je schopen přežít bez potravy i několik týdnů, neboť jeho tělo spotřebovává nashromážděný tuk. Bez vody ale nikdo nevydrží déle než tři či nanejvýš čtyři dny.

Džaního poslali lékaři zpět do jeho rodné vesnice, aby se mohl dále věnovat meditacím a slunci.

 

Právě se děje

Další zprávy