Jihokorejci našli ve vraku potopené lodi stopy výbušnin

Petr Jemelka Petr Jemelka
10. 5. 2010 17:53
Teorie o útoku KLDR se tak zase jeví o něco reálnější
Vrak lodi vyzvedával 76metrový plovoucí jeřáb
Vrak lodi vyzvedával 76metrový plovoucí jeřáb | Foto: Reuters

Soul - Jihokorejští vyšetřovatelé, kteří prohledávají vrak jihokorejské vojenské lodi, jež se 26. března za záhadných okolností potopila ve Žlutém moři, oznámili, že v plášti lodi objevili stopy výbušniny používané při výrobě torpéd.

Objev forenzních expertů podpořil domněnku, že se za potopením korvety se 104 členy na palubě (58 námořníků se zachránilo), stojí útok Severní Koreje.

Korveta Čchonan se potopila 26. března při rutinní hlídkové plavbě ve Žlutém moři, poblíž sporné hranice s KLDR. Podezření okamžitě padlo na Severokorejce. Ti ale jakoukoliv vinu na potopení jihokorejského plavidla odmítli. 

Očití svědkové však potvrdili, že potopení předcházela exploze. Prvotní ohledání části vraku, který se pomocí plovoucího jeřábu podařilo vyzvednout na souši, nasvědčovala tomu, že výbuch s největší pravděpodobností nastal vně plavidla a dnešní zpráva o nalezení stop látky zvané RDX, která se používá při výrobě torpéd a min, nejspíš přinesla definitivní důkaz.

Informaci o nalezení stop prokazující útok torpédem oznámil jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong. „S největší pravděpodobností šlo o torpédový útok, ale stále je příliš brzy na to, abychom vynesli definitivní verdikt," cituje server New York Times Te-jonga.

Nalezení výbušné látky potvrdil i tiskový mluvčí vyšetřovacího týmu s tím, že se stopy RDX našly v zadní části lodi a v písku, do které plavidlo po potopení dopadlo.     

Méně pravděpodobná, dosud ale nevyvrácená teorie vysvětluje potopení Čchonan tím, že loď najela na podmořskou minu, která v oblasti zůstala ještě z doby korejské války v letech 1950 - 1953.

Podle BBC se ministr obrany Kim Te-Jong ještě obrátil na Jihokorejce s prosbou, aby byli trpěliví a přislíbil, že příčina neštěstí bude beze zbytku objasněna.

 

Právě se děje

Další zprávy