Čína touží znovu ohromit svět. Expo v Šanghaji začíná

Martin Novák Martin Novák
30. 4. 2010 12:40
Letošní Expo je nejdražší a největší v historii. Česko chce zaujmout zlatou kapkou
Pořádání Expa v Šanghaji stálo desítky miliard dolarů.
Pořádání Expa v Šanghaji stálo desítky miliard dolarů. | Foto: Reuters

Šanghaj - Pavilóny 191 zemí světa, investice do infrastruktury a modernizace města za 58 miliard dolarů, 70 milionů návštěvníků, výstavní plocha o rozloze 5,3 čtverečních kilometrů.

Taková jsou některá čísla o světové výstavě Expo v Šanghaji, která zítra začne megaohňostrojem spojeným s velkou multimediální show potrvá až do konce října.

Číňané ji pojali podobně velkoryse jako před dvěma lety olympiádu v Pekingu. Je to největší a nejdražší Expo historie.

Ještě nikdy nikdo do organizování světové výstavy nedal tolik peněz a nepřipravil tak velkou plochu. Je dvacetkrát větší než na posledním Expu před dvěma lety ve španělské Zaragoze.

Čínští pořadatelé očekávají celkem 70 milionů návštěvníků, z toho ale jen pět milionů cizinců. Největší čínské město kvůli výstavě pozměnilo svoji tvář, historická čtvrť na mořském pobřeží, před druhou světovou válkou chlouba Šanghaje, byla kompletně zrekonstruována.

Organizace, monitorující lidská práva, tvrdí, že stejně jako olympiáda v Pekingu se ani výstava v Šanghaji neobešla bez umlčování kritiků a disidentů.

Některé odpůrce režimu policie zatkla, jiné varovala, aby nejezdili do Šanghaje. Známého šanghajského disidenta Feng Čeng-chua podle agentury AP policie odpojila od internetu. Sám Feng ale prohlásil, že proti Expu nic nemá a nehodlá proti jeho uspořádání protestovat.

Tisíce lidí přišly o střechu nad hlavou, když jejich domy musely ustoupit výstavbě pavilonů pro výstavu. Zmizely i továrny, speciální týmy pak čistily kontaminovanou půdu.

Šanghaj versus Peking

Pro některé obyvatele Šanghaje je Expo příležitostí, jak se aspoň částečně na dálku vyrovnat s olympiádou v Pekingu. Mezi oběma největšími městy Číny totiž panuje tradiční rivalita.

Stejně jako v Pekingu před dvěma lety platí i v Šanghaji přísná bezpečnostní opatření. Prohlídky zavazadel jsou na každé stanici metra, vláda rozhodla o uzavření hranice s Kazachstánem a Kyrgyzstánem v prvních týdnech výstavy.

Expo slouží k tomu, že země ve svých pavilonech prezentují, čeho ve vědě, technice či jiných oborech dosáhli, a snaží se upozornit návštěvníky na zajímavosti a pozoruhodnosti.

Foto: Reuters

V posledních letech ale zájem o tyto výstavy poněkud upadá, netěší se už takové pozornosti jako dříve. Navíc jde o ztrátové podniky, například Expo v Hannoveru v roce 2000 skončilo v minusu 1,1 miliardy dolarů.

Tentokrát se ale zúčastní zahajovacího ceremoniálu prezidenti Francie a Ruska Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medveděv či předseda Evropské komise José Barroso. Netradičně přijede i zástupce Severní Koreje, druhý muž v hierarchii tamního komunistického režimu, předseda parlamentu Kim Jong-nam.

Pořadatelům přeje počasí. Obávali se deště, ale podle listu China Daily má být slunečno a teplo.

Česká zlatá kapka

Česká vláda uvolnila na český pavilon půl miliardy korun.

Největší atrakcí českého pavilonu má být obří kapka z ryzího zlata. Dílo nazvané LacrimAu (kombinuje latinský výraz pro slzu s chemickou značkou zlata) propojuje lidské slzy, zlato jako symbol emocí a moci a čich jako jeden z nejstarších smyslů.

Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR na EXPO

Kapka bude ve skleněné krychli, do níž bude moci vejít každý pětistý návštěvník pavilonu.

"My především chceme představit Českou republiku moderní. Nechtěli jsme jít na trh opakovaně s barokem, s českým sklem, s těmi tradičními atributy, na které jsme jako Češi hrdí. Chceme představit Česko jako takovou křižovatku, kam proudí myšlenky, kultury, lidé, technologie a Češi jako národ, který tohle všechno s kreativitou sobě vlastní přetavuje do skutečných plodů civilizace," uvedl pro Aktuálně.cz generální ředitel české účasti na Expu Pavel A. Stehlík.

Takzvaný Český národní den se uskuteční 17. května. Budou se na něm podílet dvě stovky umělců. Vystoupí balet Národního divadla, Čechomor, Dan Bárta, Emil Viklický či Národní divadlo marionet. Provázet dnem budou Spejbl a Hurvínek.

 

Právě se děje

Další zprávy