V Kašmíru zavřeli údajný hrob Ježíše. Jezdilo moc lidí

Martin Novák Martin Novák
29. 4. 2010 7:30
Hrobka, kde měl podle jedné z teorií Ježíš po smrti spočinout, je ve Šrínagaru na severu Indie
Hrobka ve Šrínagaru.
Hrobka ve Šrínagaru. | Foto: wikimedia

Šrínagar - Teorie o tom, že Ježíš nezemřel v Jeruzalémě, ale odebral se do Kašmíru, kde později zemřel přirozenou smrtí, nenašla ve světě mnoho zastánců.

V roce 1973 ji rozvířil indický historik a publicista Azíz Kašmírí, později vydali knihy s podobnými závěry i západní autoři.

Kromě mnoha jiných údajných důkazů zastánci teorie tvrdí, že Ježíš je pohřben na severozápadě Indie ve městě Šrínagar v hrobce zvané Rozabal. Svatyně je prý vystavěná podle židovské tradice a jsou v ní uloženy ostatky muže se jménem Juza Asíf.

To je podle příznivců teorie právě Ježíš.

Přestože jde o tvrzení značně pochybné a většinou historiků i teologů vysmívané, hrobka láká tisíce návštěvníků a turistů.

Místní by se mohli vzbouřit

Televize BBC v nedávném pořadu o fenoménu Ježíše v Kašmíru s nadsázkou uvedla, že se tak děje od chvíle, kdy se Rozabal dostala do průvodce Lonely Planet.

Foto: Aktuálně.cz

Správce hrobky ale se souhlasem místních úřadů rozhodl objekt uzavřít. Rakev s údajnými ostatky Ježíše už tak nebude možné spatřit.

Důvodem je bezpečnost. Lidí - zejména zahraničních turistů - sem chodí dost a někteří už stihli hrobku poničit. Jeden nenechavec si chtěl kus zdiva ulomit a vzít domů.

Rostoucí zájem by podle správce mohl podnítit nevoli místní muslimské komunity. Kašmír je jedinou částí Indie, kde muslimové tvoří většinu populace.

Islám uznává Ježíše jako jednoho z proroků, ale nesdílí s křesťanstvím přesvědčení o jeho ukřižování. Rozviřování podivné historky o jeho smrti v Kašmíru prý může vést k nepokojům a napětí.

Odebrat vzorky DNA? Ne!

"Někteří křesťané ze Západu sem jezdí a žádají nás o exhumaci a testy DNA i stáří ostatků uhlíkovou metodou. To ale odmítáme. Nemáme zájem o problémy, tak jsme se rozhodli svatyni zavřít," řekl agentuře Reuters správce Muhammad Amín.

Místní tvrdí, že v hrobně ve skutečnosti leží dva muslimští středověcí učenci. Jedna z islámských sekt, zvaná Ahmadíja, však věří, že Ježíšovo tělo skutečně spočívá ve Šrínagaru.

Dalším stoupencem názoru, že jde o hrobku Ježíše, je americká sekta Církev bojující a triumfující, která má několik desítek tisíc členů.

Téma místa Ježíšova posledního odpočinku rozvířila před třemi lety zpráva, že archeologové nalezli schránku s nápisy, které naznačují, že jde o jeho hrob. Objevena byla v jeruzalémské čtvrti Talpiot  pod základy obytného domu.

Dokumentárním filmem Ztracená Ježíšova hrobka tehdy tento závěr zpopularizoval James Cameron, režisér Titaniku a Avatara.

 

Právě se děje

Další zprávy