Írán demonstruje svou sílu v Hormuzském průlivu

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 4. 2010 11:06
USA ujišťují svět, že Izrael bez jejich svolení sám nezaútočí
Foto: Reuters

Teherán - Írán zahájil mohutné vojenské cvičení v oblasti Hormuzského průlivu. Manévrů se pod vedením Iránské revoluční gardy účastní pozemní, námořní i letecké jednotky.

Islámský totalitní režim prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda tím chce odradit ostatní státy, především Izrael, od případné intervence. Židovský stát útokem na zařízení iránského jaderného programu dlouhodobě vyhrožuje.

V iránských médiích účel akce nepřímo potvrdil zástupce velitele revolučních gard brigádní generál Husajn Salamí. „Smyslem cvičení je demonstrovat iránskou sílu, vůli a národní odhodlanost bránit nezávislost a teritoriální integritu," řekl doslova.

Cvičení je zároveň oslavou 31. výročí založení iránské revoluční gardy a příležitostí představit nové zbraně.

Podle ministra obrany generála Ahmeda Vahídího chce íránská armáda vybudovat vlastní systém protiletecké obrany, který bude plnit stejnou funkci jako rakety S-30 ruské výroby a bude složen pouze s komponentů íránské výroby.

To neudělají

Televizní stanici CNN potvrdil zdroj, který si vzhledem k citlivosti tématu nepřál být jmenován, že americká armáda zaznamenala na íránském území nebývalý pohyb pozemních a leteckých sil. Akce by měla podle Press TV trvat asi tři dny.

Americký viceprezident Joe Biden mezitím vydal prohlášení, ve kterém ujišťuje, že Izrael nepodnikne žádný výpad proti Íránu bez spolúčasti Spojených států.

„Všichni od izraelského premiéra přes předsedu britské vlády až po ruského presidenta souhlasí s tím, že dalším krokem by mělo být vyhlášení sankcí ze strany OSN," řekl Biden v ABC.

Na dotaz, zda je možné, že Izrael zaútočí bez toho, aniž by to před tím konzultoval s USA, Biden odpověděl: „To neudělají."

 

Právě se děje

Další zprávy