V čínské šachtě může být uvězněno až 350 horníků

Radim Klekner Radim Klekner
2. 4. 2010 14:25
Záchranáři tvrdí, že po pěti dnech zaslechli poprvé z podzemí hlasy
V zatopeném dole v provincii Šan-si zůstávají horníci uvězněni již pátý den
V zatopeném dole v provincii Šan-si zůstávají horníci uvězněni již pátý den | Foto: Reuters

Siang-ning - Až 350 horníků může být uvězněno v zatopeném dole v severočínské provincii Šan-si. Dnes dopoledne zaslechli záchranáři navíc po pěti dnech první známky života ozývající se z podzemí.

Horníci, kterým se podařilo z dolu uniknout, i příbuzní těch, kteří zůstali uvězněni v podzemních chodbách, tvrdí, že do šachty sfáralo mnohem víc mužů, než uvádějí úřady. Podezřelé je i to, že vedení dolu zatím nezveřejnilo jména těch, které v podzemí překvapil náhlý vodní příval.

"Je číslo 153 přesné? Nemyslím si, že podezření vyslovovaná veřejností jsou nepodložená," citovala místní média vicepremiéra Čchanga Te-ťianga, který se přijel osobně na místo neštěstí podívat.

"Poslali jsme do dolu deset vláčků a do každého se vejde čtyřiačtyřicet mužů plus obsluha," řekl agentuře Reuters muž, který sám lokomotivu tahající důlní vozíky řídí. "Ven vyjela pouze jedna, mimoto se několik jednotlivců dostalo do bezpečí vlastními silami."

Hlasy z podzemí

Vedení dolu, který byl do provozu uveden teprve nedávno, tvrdí, že v podzemí pracovalo v okamžiku neštěstí asi 261 horníků, z nichž se stovce podařilo uniknout. Celkem 153 mužů tak zůstává v dole uvězněno.

Záchranáři se snaží vodu z dolu odčerpat hadicemi
Záchranáři se snaží vodu z dolu odčerpat hadicemi | Foto: Reuters

Záchranáři dnes podle mluvčího dolu Wena Čchang-tina zaslechli z podzemí hlasy. Mimoto objevili na jedné z hadic, kterou vytáhli z dolu a s jejichž pomocí se snaží vodu odčerpat, přivázaný drát, který tam předtím nebyl.

"V šachtě je uvězněno nejméně dvě stě lidí," tvrdí horník, který udal své jméno jako Li. "Pracoval jsem u vstupu do dolu, takže vím, kolik lidí tam je."

Příjmení však udat odmítl, neboť vedení dolu na horníky činí nátlak, aby nehovořili se zahraničními médii.

Závod s časem

Po průvalu, k němuž došlo v noci na pondělí, klesla hladina v šachtě pouze o dva a půl metru, neboť úzký profil potrubí nedovoluje záchranářům svádějícím závod s časem vodu rychleji odčerpat.

Někteří horníci mohli neštěstí přežít, pokud se nacházeli na pracovištích izolovaných nějakým způsobem od zatopených chodeb. Jejich příbuzní se však obávají nejhoršího.

V Číně jsou kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením podobná důlní neštěstí takřka na denním pořádku.

Ve středu zahynulo 19 horníků při explozi metanu v dole v provincii Che-nan. Dalších pět zůstalo tento týden uvězněno v podzemí v provincii Chej-lung-ťiang.

Podle oficiálních údajů zahynulo loni při důlních neštěstích v Číně 2631 osob. Je to o osmnáct procent méně než v roce 2008. 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy