Čínský boom pokračuje: export v únoru vzrostl o 46 %

Petr Jemelka Petr Jemelka
10. 3. 2010 13:54
Čína vzkvétá a dává naději zbytku světa

Peking - Čínská ekonomika zažívá v poslední době silný růst. Nejlépe se daří vývozcům. V porovnání se stejným obdobím minulého roku vzrostl čínský export o 46 procent.

Optimistická čísla z Číny oživují naději, že se globální ekonomika konečně dostává z ekonomické krize.   

Čísla jsou navíc o to působivější, že v tomto roce připadlo volno spojené s oslavami čínského nového roku právě na únor, a tak se v tomto měsíci pracovalo, a tudíž i obchodovalo o pět dní méně. Lze tedy předpokládat, že jinak by byl rozdíl oproti minulému roku ještě výraznější.  

Zároveň je pravděpodobné, že vzroste tlak Spojených států na to, aby Peking zvedl cenu jüanu, který je podle ekonomických expertů podhodnocený. Tento názor zastávají zejména ekonomové z USA. Americké ekonomice totiž levný jüan škodí nejvíce.

Rostl i import

Nelze však opomenout ani markantní vzestup čínského dovozu. Import do Číny vzrostl minulý měsíc ve srovnání s únorem předchozího roku o 44,7 procenta.

Dovozu do Číny vydatně pomohly vládní stimuly, ke kterým se Peking uchýlil. Čínské saldo je tak na nejnižší hranici za poslední rok.

Tlak na zvýšení ceny jüanu bude nyní možná vyslyšen, protože ho čínská vláda ve snaze zvýhodnit své vývozce uměle udržuje ve stejném kurzu vůči dolaru již osmnáct měsíců. Guvernér Čou Siao-čchuan ale na druhou stranu upozorňuje, že vláda bude velice opatrná v uvolňování kurzu čínské měny, protože je situace na globálních trzích stále nejistá.

 

Právě se děje

Další zprávy