Nový návrh: Lov velryb ve jménu vědy už nebude možný

Lucie Kalivodová
23. 2. 2010 13:00
Nový návrh se týká lovu plejtváků štikovitých nebo keporkaků na jižní polokouli
Foto: Wikipedia.cz

Londýn - Mezinárodní velrybářská komise (IWC), do které patří mimo jiné i USA, Austrálie a Japonsko, navrhuje zrušit zákaz komerčního lovu velryb na dobu čtyřiadvaceti let výměnou za výrazné zredukování počtu ulovených zvířat za rok.

Návrh, který by znemožnil Japoncům pokračovat v zabíjení velryb na jižní polokouli "ve jménu vědy", byl zveřejněn v úterý.

Osmaosmdesáti členná komise bude o podrobnostech jednat v červnu na výročním zasedání v Maroku. Zástupci dvanácti zemí schválili dokument během tří jednání za zavřenými dveřmi s cílem ukončit rozpory mezi velrybářskými a nevelrybářskými národy.

Návrh, který nyní potřebuje souhlas členů vlády a dvou třetin IWC, aby prošel schvalovacím procesem, počítá s doporučenými kvótami pro lov kytovců. U ochránců přírody však sklidil jen kritiku.

Greenpeace ho označili za "katastrofu". Podle nich bude teď daleko složitější chránit i další ohrožené druhy, jako například tuňáky nebo žraloky.

Cílem nového návrhu je výrazně snížit počet ulovených zvířat z 1900 za rok. Zatím bšak není jasné o kolik. V tuto chvíli je sice zakázáno lovit velryby pro komerční účely, ale Japonsko, Norsko nebo Island kytovce zabíjejí "pro vědecké účely".

Nový návrh se bude vztahovat na lov například plejtváků štikovitých nebo keporkaků na jižní polokouli a měl by vejít v platnost 1. listopadu. Na veškerý lov by navíc dohlížela komise spadající pod IWC.

Zdá se, že tento návrh by mohl mít své podporovatele a mohlo by dojít k finální dohodě. Japonští velrybáři se v posledních letech čím dál častěji střetávali na moři s ekologickými aktivisty a útoky z obou stran se v posledních měsících neustále stupňovaly.

Minulý týden australský premiér Kevin Rudd varoval, že jeho vláda podá žalobu k mezinárodnímu soudu na Japonsko, pokud k dohodě nedojde. Japonsko označilo australské výhružky za "nešťastné" a odmítlo nařčení, že jejich současný lov je ilegální.

Velrybářské národy se odvolávají na fakt, že lov těchto zvířat je v jejich zemích dlouholetou tradicí a důležitou součástí kultury.      

 

Právě se děje

Další zprávy