Taliban může zasednout v afghánské vládě, tvrdí USA

Roman Gazdík
25. 1. 2010 16:50
Bojování už bylo dost, říká šéfgenerál USA v Afghánistánu
Pákistánský talibanec pózuje s praporem a kalašnikovem.
Pákistánský talibanec pózuje s praporem a kalašnikovem. | Foto: Reuters

Londýn - Spojené státy by rády ukončily válku s Talibanem vytvořením afghánské vlády národní jednoty, která by zahrnovala i zástupce povstaleckých skupin.

"Mé osobní pocity coby vojáka jsou, že už bylo dost bojování," řekl v interview pro britský list Financial Times šéfgenerál amerických vojsk v Afghánistánu Stanley McChrystal. "Myslím, že bychom se měli snažit vytvořit podmínky, které umožní dosáhnout opravdu spravedlivého řešení způsobu, jak bude Afghánistán spravován."

Na otázku, zda by to znamenalo účast talibanských vůdců na budoucí afghánské vládě, McChrystal odvětil: "Domnívám se, že všichni Afghánci mohou hrát svou úlohu, pokud se zaměří na budoucnost, a nikoli na minulost."

McChrystal je považován za klíčového hráče nejen vojenského, ale také politického. V minulém roce se jednalo o jeden z nejsilnějších hlasů volajících po navýšení amerických jednotek v Afghánistánu, k čemuž prezident USA Barack Obama nakonec skutečně přistoupil.

Součást politického spektra

Generálova slova jsou také ozvěnou toho, co v pátek v pákistánské metropoli Islámábádu prohlásil americký ministr obrany Robert Gates.

"Součástí řešení konfliktu musí být nakonec i politické usmíření," řekl Gates. "Připouštíme, že v tuto chvíli je Taliban součást afghánského politického uspořádání."

Afghánský prezident Hamid Karzáí v pondělí prohlásil, že jeho snahu usmířit se s Talibanem podporují USA i EU. Karzáí to v Istanbulu řekl po jednáních s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím.

Mezi afghánskou a pákistánskou vládou panují dlouhodobě napjaté vztahy kvůli údajné pákistánské podpoře afghánského Talibanu. V úterý budou v Istanbulu o dlouhodobé strategii v Afghánistánu jednat všichni jeho sousedé plus USA a Velká Británie.

Ve čtvrtek se v Londýně koná další konference o Afghánistánu - tentokrát půjde o přípravu plánu, který v budoucnu umožní předat zodpovědnost za bezpečnost v zemi do afghánských rukou.

Kábulské kompromisy

Už v minulosti Spojené státy prohlásily, že je možné dosáhnout politické shody s oblastními vůdci Talibanu, je to však poprvé, co připustily, že se politické řešení může týkat i nejvyššího povstaleckého velení.

Stanley McChrystal
Stanley McChrystal | Foto: Reuters

Podle Chrystala by ukončení bojů mělo napomoci dalších 30 tisíc amerických vojáků a 7 tisíc vojáků NATO v zemi. Vojenské operace by měly oslabit vůdce Talibanu natolik, aby se se současnou afghánskou vládou a Američany dohodli na kompromisu.

Otázkou podle Financial Times je, zdali nemá navrch právě Taliban. Oběti mezi koaličními vojáky minulý rok vzrostly o 70 procent a kontroverzní prezidentské volby oslabily pozici kábulské administrativy na mezinárodním poli.

Situace na kábulské politické scéně je i nadále kritická.

Prezidentu Hamidu Karzáímu se zatím nepodařilo sestavit další vládu. O víkendu také Kábul oznámil odložení parlamentních voleb z května na září. Důvodem má být snaha předejít rozsáhlým podvodům, které doprovázely hlasování v minulém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy