Čína versus Google: Zákopová válka o cenzuru graduje

Martin Novák Martin Novák
15. 1. 2010 13:03
Vláda v Pekingu stojí o investory a dobré vztahy s USA, cenzuru ale rušit nehodlá
Foto: Reuters

Peking - Čínská vláda ani vedení Google zatím neustoupí ze svých pozic ve sporu, který může vyústit v odchod největšího internetového giganta z nejlidnatější země světa.

Americká firma vyzvala Peking, že nehodlá dále tolerovat cenzuru svých vyhledávačů a pokud se situace nezmění, Čínu opustí.

Ačkoli žádné datum Gogole zatím nestanovilo, ukončení aktivit v Číně prý může být záležitostí několika týdnů.

Majitelům společnosti také vadí, že e-manilové adresy čínských kritiků režimu a opozičních aktivistů na portálu Gmail často napadají hackeři, přičemž útoky jsou vedeny z území Číny. 

Čínské ministerstvo obchodu dnes vydalo smířlivé prohlášení, že vláda nadále zaručuje dobré podmínky pro zahraniční investory a má o ně zájem.

"Budeme striktně praktikovat politiku otevřenosti a nabízení dobrého prostředí pro investory. Žádáme ale, aby zahraniční firmy dodržovaly a respektovaly čínské právo a zákony," řekl mluvčí ministerstva Jao Ťien.

Foto: Reuters

Vláda tak zatím nedala najevo, že by byla ochotná ustoupit a cenzuru internetu zmírnit. Agentura AP uvedla, že Peking je ve složité situace, protože odchod tak významné firmy jakou je Google Inc. by byl pro režim nepříjemnou komplikací. Také s ohledem na to, že Čína má ambici stát se ve světě lídrem v oblasti moderních technologií.

Režim oficiálně tvrdí, že mu jde především o blokování stránek s pornografických obsahem. Stejně tak ale není možné dostat se na stránky, týkající se Tibetu, Ujgurů, lidských práv či kritiky komunistické strany.

Americký prezident Barack Obama postoj Googlu uvítal. „Spojené státy daly čínským představitelům opakovaně najevo důležitost neomezeného přístupu na internet," řekl mluvčí Bílého domu Nick Shapiro.

Podle zpráv z Pekingu zatím pobočka Google v Pekingu funguje normálně. Zaměstnanci ale mají zakázáno hovořit s novináři.

 

Právě se děje

Další zprávy