Číňané postaví nejvýše položené letiště na světě

Roman Gazdík
12. 1. 2010 19:37
Tibetské letiště vznikne ve výšce 4436 metrů nad mořem
Nejvýše položeným letištěm obsluhujícím hlavní město a zřejmě i nejvýše položeným mezinárodním letištěm je El Alto v Bolívii ve výšce 4061,5 metru.
Nejvýše položeným letištěm obsluhujícím hlavní město a zřejmě i nejvýše položeným mezinárodním letištěm je El Alto v Bolívii ve výšce 4061,5 metru. | Foto: Maurihamm

Peking - Další z rekordů hodlají překonat čínské úřady. Oznámily, že vybudují nejvýše položené letiště na světě. Bude se nacházet v tibetské prefektuře Nagčhu ve výšce 4436 metrů nad mořem.

"Stavba letiště je plánována na rok 2011 a bude trvat tři roky. Stát bude podle plánů 1,8 miliardy jüanů (263 milionů dolarů) a vznikne na ploše o velikosti 233 až 266 hektarů," citovala agentura Nová Čína ředitele Výboru pro rozvoj a reformu Nagčhu Sü Ťiena, podle kterého půjde už o šesté letiště v Tibetu.

Nagčhu, hlavní město stejnojmenné provincie čítající 400 tisíc obyvatel, by se podle plánů úřadů mělo stát místním dopravním uzlem a základnou pro budoucí regionální ekonomický rozvoj.

Rozvoj chudého regionu

Město leží přibližně 300 kilometrů severně od tibetské metropole Lhasy uprostřed náhorní Čchingchajsko-tibetské plošiny. Nachází se na železniční trati Golmud-Lhasa otevřené před čtyřmi lety, která spojuje Tibet se zbytkem ČLR.

"Síť civilního letectví v Tibetu nabývá podoby. Cílem dalšího rozvoje je zavedení přímých leteckých linek z Tibetu do zemí Jižní Asie," prohlásil Sü.

Stavba nového letiště má podle Pekingu přispět k rozvoji jednoho z nejchudších čínských regionů a přivést sem investory. Podle kritiků však nová infrastruktura umožňuje, aby se sem stěhovalo čím dál tím více zástupců většinové čínského etnika Chanů, kteří Tibet údajně kolonizují.

Výškové problémy

Tibetská železnice na své cestě vyšplhá až do výšky 5072 metrů, přímo ve vlaku se tak nachází tým lékařů, který je pacientům kdykoli k dispozici.
Tibetská železnice na své cestě vyšplhá až do výšky 5072 metrů, přímo ve vlaku se tak nachází tým lékařů, který je pacientům kdykoli k dispozici. | Foto: Reuters

Už nyní se nachází nejvýše položené letiště světa v Tibetu. Od roku 1994 to je aeroport Bamda v prefektuře Čhamdo ve výšce 4334 metrů nad mořem.

Letiště ve velké výšce nad mořem musí řešit celou řadu specifických problémů. Řídký vzduch například vyžaduje vyšší vzletovou a přistávací rychlost letadel a delší přistávací dráhy. Ranvej v Čhamdo je tak dlouhá 5,500 metrů. Hlavní přistávací dráha 06/24 v Praze Ruzyni je pro srovnání dlouhá 3715 metrů.

I cestující si musejí po příletu dávat pozor. Náhlý přesun do vysokých horských poloh může způsobit takzvanou akutní horskou nemoc doprovázenou nespavostí, zvracením a bolestmi hlavy. Choroba je schopná - pokud nemocný nesestoupí do nižších poloh - u citlivějších jedinců vyvolat i smrt.

 

Právě se děje

Další zprávy