Clintonová ve stopách Obamy. Navštíví Pacifik

Reuters Reuters, Monika Horáková
11. 1. 2010 9:35
Americká ministryně zahraničí vyjíždí na devítídenní cestu.
Hillary Clintonová
Hillary Clintonová | Foto: Reuters

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se vydává na devítidenní cestu po Pacifiku. Setká se se zástupci spojeneckých zemí, bude ale také řešit spor o americkou základnu v Japonsku.

V úterý ji čeká podle agentury Reuters schůzka s japonským ministrem zahraničí. Clintonová se od něj pokusí získat příslib, že bude splněna dohoda z roku 2006 a základna Futenma na ostrově Okinawa bude přemístěna do odlehlejší části ostrova.

Státy se před třemi lety dohodly na tom, že základna Futenma, kde se nachází 4000 příslušníků americké námořní pěchoty, bude přestěhována. Japonský premiér Hatojama však požaduje, aby byla zrušena úplně.

Clintonová dále navštíví Papuu-Novou Guineu, Austrálii a Nový Zéland. V Austrálii bude hlavním tématem rozhovorů působení 1 500 australských jednotek v Afghánistánu. Jedná se o největší vojenskou pomoc, která pochází ze země, jež není součástí NATO.

Americký prezident Barack Obama se na podzim při své cestě do Asie označil za "prvního amerického prezidenta Pacifiku". Clintonová touto cestou navazuje na jeho snahy. Již dříve dala najevo, že mapování vztahů s Asií a Pacifikem je jednou z jejích priorit .     

 

Právě se děje

Další zprávy