Počet obětí pátečního atentátu v Pákistánu překonal 100

Reuters Reuters
3. 1. 2010 19:51
Dalších bezmála devět desítek zraněných osob je v nemocnici
Foto: Reuters

* aktualizovali jsme počet obětí

Islamabád - Počet obětí novoroční teroristické exploze ve volejbalové hale v Pákistánu narostl na 101 mrtvých, dalších 69 zraněných je stále ošetřováno ve třech nemocnicích. Novou bilanci masakru v neděli zveřejnil místní policejní šéf Ajúb Chán.

Série smrtících výbuchů se navíc rozrostla o další dvě: nálože na severozápadě země zabily v neděli nejprve dva vůdce kmenů a následně čtyři další lidi včetně pákistánského ex-ministra.

Páteční masakr

Při pátečním volejbalovém utkání v severozápadní části země se odpálil sebevražedný atentátník. S nákladním autem plným výbušnin vjel do středu hřiště.

Výbuch zasáhl jak mladé muže, kteří hráli, tak dav diváků, včetně starých lidí, žen a dětí.

"Je to katastrofa. Vidím kusy těl, mrtvé a zraněné všude kolem," popsal agentuře Reuters situaci na místě očitý svědek. "Už je tma. Na prohledávání trosek si svítíme reflektory aut."

S největší pravděpodobností se jedná o krvavou odplatu bojovníků Talibanu za iniciativu kmenových vůdců, kteří vzali bezpečnost v oblastech poblíž bašt extremistických islamistů z Talibanu do vlastních rukou a vytvořili milice.

Násilí narůstá

Páteční útok je jedním z nejkrvavějších od října 2007, kdy při jednom atentátu zahynulo 139 lidí.

Konec roku v Pákistánu poznamenala celá řada útoků. Při tom posledním zemřelo 29. prosince přes 40 lidí.

Sebevražedný atentátník tehdy zaútočil na náboženský průvod šíitů, kteří se sešli k oslavě svého nejvýznamnějšího svátku Ašurá.

 

Právě se děje

Další zprávy