Atentátník zabil v Afghánistánu osm agentů CIA

Reuters, hp
31. 12. 2009 8:25
Útok se odehrál na základně, která slouží i civilistům pracujících v zemi na rekonstrukčních projektech
Zabitá novinářka Calgary Herald Michelle Langová
Zabitá novinářka Calgary Herald Michelle Langová | Foto: Reuters

Kábul - Sebevražedný atentátník zabil včera ve vojenské základně na jihu Afghánistánu v provincii Khost osm agentů civilistů. Washington později oznámil, že mezi nimi byli agenti americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Civilisté umírali v Afghánistánu i na jihu země: při výbuchu v provincii Kandahár zemřeli čtyři kanadští vojáci a novinářka listu Calgary Herald Michelle Langová.

Čtyřiatřicetiletá Langová byla v oblasti pracovně, připravovala sérii reportáží o práci kanadských jednotek na rekonstrukci země. Pro Herald pracovala na plný úvazek, byla též korespondentkou Canwest News Service. Afghánistánu se věnovala teprve krátce, do té doby psala o zdravotnictví. Za sérii článku o problémech v kanadských nemocnicích získala z kraje roku novinářskou cenu. (Více o Langové na stránkách CH zde)

Světové agentury nyní píší, že útok na základně a u Kandaháru řadí 30. prosinec ke dnům, kdy (od vypuknutí války proti Talibanu v roce 2001) zemřelo nejvíce civilistů. Rok 2009 pak byl od počátku války pro zahraniční vojáky zatím nejtragičtější.

Základna pro civilisty

Vojenská základna, kde se sebevražedný atentátník odpálil, je známa tím, že ji využívají mnozí civilisté, kteří v Afghánistánu pracují na rekonstrukčních projektech.

"Litujeme ztrát na životech. Bližší informace o obětech ale poskytneme až jejich blízkým osobám," řekl v reakci na středeční incident mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ian Kelly.

Podle informací od vyšetřovatelů vešel atentátník na vojenské základně do armádní posilovny, kde se odpálil.

Nálože měl uložené ve vestě.

K atentátníkovi se přihlásilo hnutí Taliban, které tvrdí, že jejich člen byl vojákem afghánské armády.

Mluvčí mezinárodních sil NATO v Afghánistánu (ISAF) už oznámil, že mezi zraněnými a mrtvými na vojenské základně nejsou žádní američtí vojáci, ani vojáci NATO.

Jak uvedl pro agenturu Reuters kanadský ministr vnitra, při druhém středečním incidentu zahynuli kanadští vojáci a novinářka, když výbuch nálože nastražené na silnici v oblasti města Kandahár zasáhl jejich opancéřované vozidlo.

Připravujeme podrobnosti

 

Právě se děje

Další zprávy