KLDR zadržela Američana, ilegálně vstoupil do země

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
29. 12. 2009 8:05
Jde o mladého náboženského aktivistu, šel do KLDR hlásat boží lásku

Pchjongjang - Severní Korea zadržela občana USA, který se ilegálně pokusil vstoupit do KLDR.

Informovala o tom státní severokorejská média s tím, že muž překročil hranici se Severní Koreou minulý týden: 24. prosince. "Nyní je vyslýchán příslušnými orgány," uvedla Korejská ústřední tisková agentura.

Podle BBC jde o křesťanského aktivistu - osmadvacetiletého misionáře Roberta Parka, který chtěl svým činem protestovat proti represím v KLDR. Parkovi kolegové uvedli, že muž překročil řeku Tchu-men na hranici s Čínou. Když překračoval hranici, údajně křičel: "Přišel jsem sem, abych dokázal boží lásku".

Cílem jeho cesty bylo odevzdat protestní nótu přímo do rukou vůdce Kim Čong-ila. "Jsem americký občan. Přináším Boží lásku. Bůh vás miluje, Bůh vám žehná," stojí prý v listě, který s sebou Park, jehož kořeny jsou jihokorejské, nesl. "Prosím, otevřete hranice vaší země, abychom mohli přinést jídlo, léky a pomoc těm, kdo ji potřebují."

Podle blízkých zadrženého muže měl Park vidění od Boha, podle kterého bude KLDR osvobozena a vykoupena. Faktem zůstává, že ilegální přechod hranice je v KLDR trestný, mladému aktivistovi hrozí tříleté vězení či pobyt v pracovním táboře.

 

Právě se děje

Další zprávy