Čína vyslala na trať supervlak. Prý vůbec nejrychlejší

Martin Novák Martin Novák
26. 12. 2009 12:50
Tisíc kilometrů mezi Kantonem a Wuchanem expres urazí za tři hodiny
Poslední přípravy na první jízdu na nádraží ve Wuchanu.
Poslední přípravy na první jízdu na nádraží ve Wuchanu. | Foto: Reuters

Peking - Čína dnes slavnostně zahájila provoz vlaku, který sama označuje za nejrychlejší na světě. Expres vyjel na trať mezi Kantonem a Wuchanem. 1069 kilometrů zvládl za tři hodiny.

"Tento vlak je schopen jet rychlostí až 394,2 kilometrů za hodinu. Momentálně je nejrychlejší na světě," řekl agentuře Nová Čína Čang Šu-kuang z ministerstva dopravy.

Rychlotrať se začala budovat před čtyřmi lety, první testy se uskutečnily na začátku prosince. Dopadly úspěšně, takže dnes vyrazili z Wuchanu první pasažéři.

Cesta dosavadní "obyčejnou" železnicí trvala deset hodin. V budoucnosti by měl nový rychlovlak spojit Kanton i s Pekingem.

Ve spolupráci s firmami Siemens, Alstom a Bombardier chce Čína v příštích třech letech vybudovat celou síť rychlých vlaků. Momentálně je v Číně 86 tisíc kilometrů kolejí, do několika let by mělo přibýt dalších zhruba 40 tisíc.

Na trati Wuchan - Kanton.
Na trati Wuchan - Kanton. | Foto: Reuters

Už loni začal fungovat spoj mezi Pekingem a Tiencinem na východě země. Kvůli olympijským hrám, protože v Tiencinu se také uskutečnily některé soutěže.

Novým vlakem se tento měsíc pochlubilo také Rusko. Na trať mezi Moskvou a Petrohradem vyrazil luxusní expres Sapsan (Sokol). Ovšem "pouze" rychlostí 250 kilometrů za hodinu.

Oficiální rekord v rychlosti jedné jízdy zatím drží francouzský expres TGV. 3.dubna dosáhl při testovací jízdě na trati z Paříže do Štrasburku rychlosti 574,8 kilometru v hodině.


 

 

Právě se děje

Další zprávy