Červený kříž se poprvé dostal k zajatcům Talibanu

Roman Gazdík
16. 12. 2009 12:17
Podle šéfa mise začali povtalci Červenému kříži důvěřovat
Foto: Reuters

Kábul - Pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) navštívili tři vězně držené afghánským povstaleckým hnutím Taliban.  Je to vůbec poprvé od začátku americké invaze v říjnu 2001, kdy Talibanci Červenému kříži návštěvu dovolili.

"Myslím si, že to opravdu vytvořilo prostředí, ve kterém existuje základní důvěra v MVČK. Myslím, že jsme důvěryhodní a předvídatelní," řekl televizi Al Džazíra šéf delegace Červeného kříže v Kábulu Reto Stocker.

Mezinárodní Červený kříž byl založen roku 1863 a státy, které podepsaly Ženevské konvence, mu dávají právo navštěvovat a chránit zajatce, uprchlíky i civilisty v mezinárodních i vnitřních válečných konfliktech. Podle svých stanov musí být jeho zaměstnanci přísně nestranní.

V Afghánistánu působí MVČK od sovětské invaze v roce 1979.

"Mezinárodní humanitární právo garantuje stejnou ochranu každému, kdo je držen v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, ať už je zadržován mezinárodními nebo afghánskými silami nebo ozbrojenou opozicí," říká Stocker.

Taliban drží i jednoho amerického vojáka. Také k vojínu Bowe Bergdahlovi chtějí pracovníci ICRC získat přístup.
Taliban drží i jednoho amerického vojáka. Také k vojínu Bowe Bergdahlovi chtějí pracovníci ICRC získat přístup. | Foto: Reuters

Červený kříž navštívil na konci listopadu dvakrát tři vězně z afghánských bezpečnostních složek držené Talibanem v severozápadní provincii Bádghís.

"Plánujeme návštěvy zopakovat v dalších regionech a doufáme navštívit lidi držené dalšími ozbrojenými opozičními skupinami. Cílem je zajistit, aby bylo se všemi zadržovanými ozbrojeného konfliktu jednáno humánně," řekl Stocker novinářům.

Červený kříž navštívil od začátku invaze 136 míst, kde se v Afghánistánu zadržují vězňové. Celkem jich v zemi registruje 16 tisíc. Kolik zajatců má ve své moci Taliban, však údajně odhadnout nedokáže.

 

Právě se děje

Další zprávy