Číňané cenzuru na webu nevzdávají. Naopak. Ruší weby

jem
16. 12. 2009 9:20
Číňané omezují registraci internetových domén a ruší weby
Foto: Reuters

Peking - Čínská cenzura internetu přituhuje. V rámci zatím nejrepresivnějšího zásahu do virtuálního prostoru vláda zakazuje registraci domén a ruší některé již existující weby.

Od tohoto pondělí platí v Číně nařízení, podle kterého je k registraci webu nutné získat povolení od čínského internetového úřadu, což je v státní instituce pro cenzuru internetu. Informoval o tom server CNN.

Až doposud si mohli Číňané zaregistrovat internetovou doménu jednoduše on-line, nyní se budou muset obracet na úřad s žádostí o povolení. K žádosti o povolení registrace internetové domény je navíc třeba přiložit živnostenský list.

Podle oficiální vládního prohlášení stojí za novým omezením snaha oprostit internet od "škodlivého" obsahu. Takto přitom čínské úřady označuje vše od pornografie až po politický nepohodlné informace.

Čína vyvinula velmi složitou technologii, pomocí které kontroluje obsah webů a chování Číňanů na internetu. Přestože by se mohlo zdát, že není možné zkombinovat masové užívání internetu a cenzuru, Číňanům se to téměř dokonale povedlo. Reportéři bez hranic označují Čínu jak největší virtuální vězení na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy