Památky mizí z povrchu čínského kvůli ekonomice

Lucie Kalivodová
21. 12. 2009 21:20
Podle šéfa Státní správy kulturního dědictví Šan Ťi-sianga zkontroloval úřad více než 775 tisíc památek
Velká čínská (zasněžená) zeď
Velká čínská (zasněžená) zeď | Foto: Reuters

Peking - Více než třicet tisíc historických míst v Číně zmizelo ze seznamu vytvořeného v roce 1982. Důvodem je agresivní rozvoj země, který za posledních tři desítky let doslova spolkl desítky tisíc historických míst.

S odvoláním na nedávný čínský průzkum o tom informoval britský list The Guardian. Úředníci ze Státní správy kulturního dědictví (SACH) během ověřování položek na seznamu památek odhalili, že různé hroby, chrámy nebo historické domy, musely v řadě případů ustoupit silnicím či vodním nádržím.

Jeden z bojovníků za zachování čínských památek řekl listu The Guardian, že škody způsobené za posledních více než dvacet let jsou horší, než byly ty, které vznikly během takzvané kulturní revoluce, v jejíž rané fázi Rudá armády vyplenila mnoho posvátných náboženských míst.

Řada pekingských atriových domů se sesunula k zemi následkem neúprosné práce demoliční čety v posledních deseti letech. Staré město v Ting-chaj, Če-ťiang bylo také kompletně srovnáno se zemí.

Foto: Reuters

Šanghajské rodinné domy slavného architekta IM Pchej, které byly chráněny samotným městem, jsou také pryč. V některých případech - jako na Čchien-men, několik století staré obchodní ulici v hlavním městě - byly původní domy nahrazeny replikami.

Jiné památky ale takové štěstí neměly a z historické mapy zmizely nadobro. Minulý měsíc se například objevily zprávy, že při ilegální těžbě ve Vnitřním Mongolsku byla zničena dokonce i část Velké čínské zdi.

Podle šéfa Státní správy kulturního dědictví Šan Ťi-sianga zkontroloval úřad více než 775 tisíc památek. Kompletní revize by pak měla být hotova do roku 2011.

Předchozí pokusy o revizi z let 1956 a 1982 nebyly nikdy zcela úspěšné, neboť tým, který na tom pracoval, nebyl dostatečně kvalifikovaný - neznal například nové sčítací metody a zároveň nedisponoval adekvátním vybavením.

Foto: Reuters

Ve svém prohlášení SACH uvedl, že do letoška zmizelo z Číny přesně 30 995 památek, který ještě evidoval seznam z osmdesátých let. Největší podíl na mizení památek má podle SACH ekonomický vývoj a sním spojená urbanizace.

Dalším faktorem jsou ale i živelné pohromy jako například zemětřesení a povodně nebo ilegální činnost, do níž patří i vykrádání hrobů.

Náměstek ředitele průzkumu památek Liou Siao-che státním čínským novinám China Daily, že vláda dělá pro záchranu památek maximum. Připustil však, že nemá dostatek kvalifikované síly na záchranu tolika historických míst, a tak jsou opečovávány na úkor ostatních jen ty nejdůležitější jako například Letní palác v Pekingu.

 

Právě se děje

Další zprávy