Omlouváme se za zneužívání dětí, řekl premiér Austrálie

Reuters Reuters
16. 11. 2009 7:25
Austrálie se omluvila sirotkům, kteří byli vystěhováni z Británie
Kevin Rudd po projevu s jedním z bývalých sirotků vystěhovaných do Austrálie
Kevin Rudd po projevu s jedním z bývalých sirotků vystěhovaných do Austrálie | Foto: Reuters

Canberra - Před rokem se australský premiér Kevin Rudd omluvil původním obyvatelům Austrálie za příkoří, která museli snášet při nucené asimilaci.

V pondělí se omlouval podruhé: tentokrát tisícům dětí, které byly do Austrálie přivezeny z Velké Británie se slibem lepšího života, aby pak prožily leta zneužívání.

Asi 7 000 dětí, většinou sirotků nebo z chudých rodin, bylo do Austrálie posláno z Británie mezi lety 1930 a 1970. Celkově jich Británie vyexpedovala desetitisíce.

"Ohlížíme se zpět a s hanbou zjišťujeme, jak mnoho z vás muselo strádat zimou a hladem a nemělo se kam schovat a koho požádat o pomoc," řekl Rudd v projevu před tisícovkou bývalých sirotků.

"Ohlížíme se zpátky s hanbou a vidíme, jak ti, kteří měli moc, zneužili ty, kteří neměli nic," dodal.

Britský vládní program sliboval chudým dětem po vystěhování do dalších zemí britského impéria, zejména do Kanady a Austrálie, lepší život.

Jak ale zdokumentovala nadace Child Migrants Trust, řada z nich se dočkala zneužívání nebo musela otrocky pracovat na farmách.

Při odjezdu z Británie jim navíc úředníci často lhali a tvrdili jim, že jejich rodiče zemřeli.

Ruddovu proslovu v australském parlamentu naslouchal i senátor Andrew Murray, který byl sám, když mu byly čtyři roky, vystěhován z Británie do Zimbabwe.

Rudd v projevu řekl, že doufá, že omlouva pomůže zhojit některé rány z minulosti. Konkrétního - například finančního - odškodnění se ale bývalí sirotci nedočkají.

Sirotkům se bude omlouvat i Velká Británie. Úřad premiéra Gordona Browna oznámil, že k tomu dojde v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy