V Číně existují tajná vězení i pro děti,tvrdí aktivisté

Lucie Kalivodová
12. 11. 2009 19:30
Některá vězení jsou umístěna do hotelů vlastněných státem nebo do psychiatrických léčeben
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Reuters

Washington/Peking - Podle nově vydané zprávy "Ulička do pekla" organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) zavírají čínské úřady lidi do tajných vězení známých také pod názvem "černá vězení".

Lidé jsou v nich drženi po dobu několika dnů, týdnů i měsíců. Podle HRW zavírají bezpečnostní složky do vězení, která jsou i v Pekingu a dalších městech, lidi bez soudu.

Některá vězení jsou umístěna do hotelů vlastněných státem nebo do psychiatrických léčeben, kde jsou věznění i často mučeni.

"Existence tajných vězení v srdci Pekingu je výsměchem tvrzení čínské vlády, že zlepšuje situaci týkající se lidských práv a respektuje zákony," řekla Sophie Richardsonová, ředitelka pro advokacii v HRW, která má na starosti Asii.

"Vláda by měla tato zařízení rychle zavřít, zjistit, kdo je provozuje, a poskytnout pomoc lidem, kteří v nich byli zneužíváni," dodala. Ve třiapadesátistránkové zprávě se uvádí, že zadržování jsou převážně stěžovatelé - lidé z vesnic, kteří si do města přijedou stěžovat na porušování svých práv.

Foto: Region, Ivo Dokoupil

Lidé si stěžují, že jim někdo zabral půdu, že se vláda chová nezákonně nebo že je policie mučí. Na to konto skončí v tajném vězení, kde jsou často podrobováni fyzickému násilí, anebo jsou ponižováni.

Často jsou bez jídla, pití, spánku a lékařské péče. Čína existenci takových zařízení vehementně popírá s tím, že v zemi "nic takového neexistuje". Organizace HRW ale uvádí případ šestatřicetileté ženy z provincie Ťiang-su, která byla v tajném vězení zadržována déle než měsíc.

"Ti, kdo mě unesli, jsou nelidští. Dvě osoby mě odtáhly za vlasy do auta. Měla jsem svázané ruce a nemohla jsem se hýbat. Poté mě strčily do místnosti, kde byly dvě ženy, které mne svlékly…tloukly mě do hlavy, šlapaly po mně," řekla se slzami v očích žena.

Zadržováni jsou i nezletilí

Většina unesených se nedozví důvod svého zadržení, ani kam je vezou nebo na jak dlouho. Unášeny jsou také i nezletilí. Jednou ze zadržených, kterou HRW zpovídala, byla patnáctiletá dívka, která byla zatčena na jedné z pekingských ulic, kde bojovala za práva svého chromého otce. Ten byl více než dva měsíce vězněn a bit v pečovatelském domě v provincii Kan-su.

Ženy protestující proti zatčeným mužům v Urumči.
Ženy protestující proti zatčeným mužům v Urumči. | Foto: Reuters

Tajná vězení se podle zprávy HRW začala objevovat, když začal v Číně platit zákon umožňující například libovolné zadržení přistěhovalců a tuláků. Úřady jej ale nyní zneužívají. Podle HRW zadržování stěžovatelů nejen porušováním mezinárodního práva, ale i vlastních čínských zákonů.

"Čína má zákony, které předepisují, jak má zatčení a vazba vypadat. Vláda je ale v případě tajných vězení a v nich zadržovaných lidí, nestydatě ignoruje," řekla Richardsonová. Zpráva byla vydána těsně před oficiální návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy