USA prý mají plán na ochranu jaderných bomb v Pákistánu

Roman Gazdík
11. 11. 2009 13:06
V zemi údajně působí americká jednotka, která by v případě jaderného incidentu nukleární arzenál zajistila
Foto: Reuters

Islámábád/Washington - Pákistán rozhořčeně odmítl, že by na jeho území pobývala jednotka USA, která má za úkol v případě krizové situace obsadit zdejší jaderný arzenál.

Informace se objevila v investigativním článku Pullitzerovou cenou ověnčeného novináře Seymoura Hershe publikovaném magazínem New Yorker.

Podle Hershe existuje mezi Spojenými státy a Pákistánem v této otázce "neformální porozumění".

Jednotka by údajně měla zasáhnout v případě vzpoury uvnitř armády, vyvolané například islamisty, nebo v případě "jakéhokoliv jaderného incidentu".

"Pákistánci nám virtuálně ukázali jisté množství hlavic, některá místa, kde se nacházejí, a na jejich řídící středisko," cituje Hersh v článku nejmenovaného bývalého zaměstnance amerických tajných služeb. "Získali jsme jejich bezpečnostní plány, abychom je mohli v případě prolomení bezpečnosti posílit."

Podle Hershe existuje dokonce několik jednotek rychlého nasazení, které by v případě jaderné krize pomáhaly Pákistánu s ochranou jeho jaderných zařízení. Jedna z nich je přímo v Pákistánu, další by se tam přesunula z USA.

Jedna z nich vznikla v létě poté, co se vyrojily zprávy, že pákistánský jaderný arzenál je v nebezpečí. Podle Hershe se spekulovalo, že se jedna jaderná hlavice ztratila. To se však nakonec nepotvrdilo.

Pákistán má podle odhadů 60 až 120 jaderných hlavic a Spojené státy na posílení jejich bezpečnosti v posledních letech utratily více než 100 milionů dolarů.

Že by se Taliban zmocnil jaderných zbraní, je podle Hershe takřka nemožné, problémem jsou prý spíše extremistům naklonění důstojníci v samotné armádě
Že by se Taliban zmocnil jaderných zbraní, je podle Hershe takřka nemožné, problémem jsou prý spíše extremistům naklonění důstojníci v samotné armádě | Foto: Reuters

Hershův článek vzbudil v Pákistánu velký ohlas a pákistánská armáda jej odmítla jako "absurdní a jednoduše štvavý".

"Opakuji to tou nejjasnější formou - nemůže být ani řeči o tom, že bychom sdíleli s jakýmkoliv zahraničním jedincem, entitou či státem přístup k citlivým informacím ohledně našeho jaderného programu," citoval pákistánský list Daily News předsedu sboru náčelníků pákistánské armády generála Tarika Mažída.

Podle Mažída si svůj jaderný arzenál dokážou Pákistánci dobře ochránit sami.

"Nepotřebujeme vyjednávat s žádnou cizí zemí, abychom fyzicky navýšily naše bezpečnostní síly, které jsou, věříme, v každém případě, schopnější, než jejich síly," dodal.

Hershův článek odmítl i mluvčí ministerstva zahraničí USA Ian Kelly.

"Spojené státy nemají v úmyslu obsadit pákistánské jaderné zbraně nebo jaderný materiál," prohlásil s tím, že USA mají důvěru v to, že to jsou schopni Pákistánci zajistit sami.

Otazníky se však znovu vynořily minulý měsíc, kdy byla centrála pákistánské armády v Rávalpindí po více než dvacet hodin ozbrojenci obležena.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Byl bych rád, kdyby nepopírali věci, které jsou veřejně dostupné, jen pokud víte, kde hledat," komentoval Hersh reakce na svůj článek na televizi Al Džazíra. "Je to tým, který má reagovat v případě jakéhokoliv jaderného incidentu nebo jakéhokoliv teroristicky zaměřeného incidentu."

Hersh tvrdí, že jednotky rychlého nasazení mají také přesvědčit pákistánského regionálního rivala Indii o tom, že USA mají nad pákistánským jaderným arzenálem kontrolu.

Američané chtějí, aby Indie stáhla část svých jednotek od pákistánských hranic. To by umožnilo Pákistánu reagovat obdobně a uvolnit si tak ruce na boj s povstalci z Talibanu.

 

Právě se děje

Další zprávy